Programma

Hoe red je de tuin tijdens een hittegolf?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe red je de tuin tijdens een hittegolf?

Niet alleen mensen en huisdieren hebben last van deze hitte, maar ook de tuin lijdt eronder. Hoe red je de tuin tijdens deze hitte?

In Rabbering Laat belt Paul met botanicus Rogier van Vugt. Wat kun je het beste doen met je tuin in dit warme weer? "In ieder geval planten uitkiezen die er tegen kunnen", aldus Rogier. "Sommige planten groeien in een vochtig gebied en sommige planten groeien in de woestijn. We merken hier dat de zomers steeds heftiger worden en het beste wat je kunt doen als je niet teveel water wil geven, is dat je de planten daarop aanpast."

Mediterrane planten

Rogier woont zelf langs de kust en heeft vooral mediterrane planten. Deze vind je bijvoorbeeld in Spanje of Zuid-Frankrijk. "Ik hoef mijn planten de hele zomer geen water te geven. En dat is perfect, want we moeten zuinig zijn met water." Een goede keus dus voor tijdens dit hete zomerweer.

Alternatief voor een gazon

Een van de slechtste dingen om te hebben is volgens Rogier een groen gazon. Dat kost namelijk ontzettend veel water. Is er een alternatief voor een gazon? "Je moet planten hebben waar je overheen kunt lopen. Een gazon is daarvoor gemaakt, dus eigenlijk is daar geen alternatief voor. Er zijn wel soorten grassen met dunnere blaadjes die beter tegen droogte kunnen, maar die zijn niet net zo mooi." Als je dan toch een gazon wil, kun je er volgens Rogier voor kiezen om dat te combineren met mediterrane planten. Dan hef je in ieder geval het water voor je gazon weer op met de planten die geen water nodig hebben.

Wat is het perfecte moment om je planten water te geven? En hoe overleeft de tuin in de winter? Rogier legt uit:

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag tussen 22:00 en 00:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie