Programma

Vinyl op het punt om cd-verkoop in te halen

  1. Nieuwschevron right
  2. Vinyl op het punt om cd-verkoop in te halen

De lp is terug! Uit onderzoek blijkt nu zelfs dat de verkoop van vinyl binnenkort meer geld in het laatje zal gaan brengen dan cd-verkoop.

Voor wie de markt de afgelopen jaren goed in de gaten heeft gehouden is het wellicht niet zo'n verrassing. De lp is al tijden bezig aan een flinke comeback, terwijl de cd in dezelfde tijd een enorme duikvlucht heeft gemaakt. Vorig jaar gaf de RIAA (Recording Industry Association of America) al aan dat cd-verkoop drie keer zo snel afnam als dat de verkoop van vinyl groeide, maar nu lijkt de lp binnenkort dus zelfs meer geld op te gaan leveren dan z'n compactere broertje.

Rapport

In het rapport dat de RIAA halverwege het jaar uitbrengt, staat dat vinyl in het eerste half jaar 224 miljoen dollar heeft opgebracht op 8,6 miljoen losse verkopen. De opbrengst van cd's staat op 247,9 miljoen dollar, terwijl er 18,6 miljoen losse units werden verkocht. De verkoop van vinyl is in deze maanden met 12,9 procent gegroeid. Als deze trend doorzet zullen de 'ouderwetse' platen de cd dus snel inhalen.

Streaming verslaat fysieke verkoop

Ondanks deze ontwikkelingen blijft streaming in Amerika, net als in Nederland, de grootste inkomstenbron qua muziekverkoop. De fysieke verkoop droeg uiteindelijk maar voor vier procent bij aan de totale verkoop van muziek in Amerika, tegenover 62 procent aan betaalde abonnementen bij streamingdiensten.

Gerenommeerde namen blijven populair

Toch profiteren sommige artiesten zeker van de lp-verkoop. De grootste vinyl-verkopers zijn nog altijd de meeste gerenommeerde namen uit de popgeschiedenis. Zo verkochten The Beatles meer dan 300.000 platen in 2018, terwijl er van bijvoorbeeld Pink Floyd, David Bowie, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, en Queen meer dan 100.000 over de toonbank gingen.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie