Programma
PowNed

Koert-Jan de Bruin wil naturisme uit de taboesfeer halen: 'Ultieme gevoel van vrijheid'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Koert-Jan de Bruin wil naturisme uit de taboesfeer halen: 'Ultieme gevoel van vrijheid'

Naturisme in Nederland lijkt niet erg in trek bij jongeren, merkt Koert-Jan de Bruin. De acteur en presentator vertelt tegen Ruud de Wild dat ten onrechte het beeld bestaat dat naakt recreëren alleen voor geitenwollensokkentypes of per se iets erotisch is. "Ik voel me wel geroepen om dat taboe te doorbreken."

"Een manier om lekker te ontspannen", zo omschrijft Koert-Jan de Bruin naturisme. "Op momenten dat jij je zwembroek aan hebt als het lekker weer is, dan hebben naturisten dat niet." Het verschil met nudisten is volgens De Bruin dat naturisten het niet alleen fijn vinden om bloot te zijn, maar dat ze het vooral prettig vinden om zich één te voelen met de natuur. "Voor mij is het ultieme gevoel van vrijheid."

Jongeren

De Bruin laat zijn zwembroek zelf ook thuis als hij in de zomer op vakantie gaat in Zuid-Frankrijk. Waar sommige mensen liever naar het buitenland vertrekken om naakt te recreëren, zijn er zeker ook mogelijkheden binnen onze landsgrenzen. Maar ondanks dat Nederland nog genoeg naturistenverenigingen telt, lijken de clubs vooral interessant voor pensionado’s. "Daar heb je wel echt een oud publiek. Maar dat geldt volgens hem voor veel verenigingen."

Wil je jongeren aantrekken, dan moet je volgens De Bruin een ander soort camping optuigen. "Wat je Frankrijk ziet, is dat je ook heel veel commerciële campings hebt. En er wordt niet van je verwacht dat je een bardienst draait. En dat is in Nederland wel veel."

Imago

"Ik denk dat veel mensen zich moeilijk kunnen voorstellen hoe het is", vertelt De Bruin. Volgens de presentator associëren veel mensen naturisme met geitenwollensokken of erotiek. "Maar wat we tegenwoordig niet meer gewend zijn, is dat bloot niet per se seks is", vertelt hij. "Alleen lichamen tegenwoordig, ook door social media, worden ontzettend geseksualiseerd."

Mensen die twijfelen over naturisme hoeven zich in ieder geval niet te laten tegenhouden door zorgen over hygiëne. De Bruin vertelt dat hij bij gebrek aan een broek(zak) altijd een tas en een handdoek meeneemt. "Je gaat niet met je zweetnaad op een barkruk zitten."

Steeds minder naaktrecreatie: presentator Koert-Jan de Bruijn doet het al jaren

De Wild In De Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur hoor je op NPO Radio 2 De Wild In De Middag met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie