Programma
KRO-NCRV

John Paul Jones heeft zijn naam te danken aan The Rolling Stones

foto: YouTube screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. John Paul Jones heeft zijn naam te danken aan The Rolling Stones

Hij is nog steeds een grote invloed op het gebied van de basgitaar, John Paul Jones. Deze legende is niet weg te denken in de muziekindustrie. Met een CV waar je u tegen zegt, verdient deze man een plek in de Gouden Snaar.

John Richard Baldwin (aka John Paul Jones) is geboren op 3 januari 1946 in Liverpool, Engeland. Al vanaf jonge leeftijd is John bezig met muziek. Hij begint met piano spelen als hij 6 jaar oud is. De pianolessen krijgt hij van zijn vader, Joe Baldwin. Hij is een pianist en een organisator voor meerdere big bands in de jaren ’40 en ’50. Op 14-jarige leeftijd is John al koordirigent bij een lokale kerk. In die periode koopt hij ook zijn eerste basgitaar en gaat hij daarmee aan de slag.

Hij heeft daar de smaak goed te pakken en begint steeds meer zijn groove te vinden met de basgitaar. Op zijn achttiende neemt hij voor het eerst een nummer op als soloartiest met de hulp van de manager van The Rolling Stones. Ja… THE Rolling Stones. Tijdens de sessie geeft de manager John een nieuwe artiestennaam waar hij nu om bekend staat: John Paul Jones.

Van sessiemuzikant naar wereldster

In de jaren ’60 en ’70 vliegt John niet bepaald onder de radar. Iedereen kent hem wel als een goede sessiemuzikant. Maar rond 1968 wil hij toch iets meer zijn dan een sessiemuzikant. Toevallig weet hij dat een goede vriend, Jimmy Page, gitarist van Led Zeppelin, een band wil vormen. John ziet dat zeker zitten en geeft zich op als bassist van de band. Binnen no-time is de groep compleet en is Led Zeppelin geboren. Zonder het spel van John Paul Jones zou Led Zeppelin niet klinken zoals wij de band nu kennen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na regen komt zonneschijn

De band is geliefd bij velen over de hele wereld. Dus als het nieuws uitbreekt dat de drummer van de band, John Bonham, is overleden, rouwt iedereen mee. Door deze gebeurtenis kunnen Jones en de andere leden van Led Zeppelin niet verder en stoppen ze met de band.

Gelukkig is dit niet het einde van de carrière van John. Hij gaat solo verder en helpt meerdere artiesten om hun nummers meer diepte en mooiere bassounds te geven, waaronder Paul McCartney, The Foo Fighters, Phil Collins en The Mission.

Hij heeft veel andere bassisten beïnvloed met zijn legendarische muziekspel en mag terugkijken op een prachtig portfolio. John Paul Jones, welkom in de Gouden Snaar. Je plek is zeker verdient.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie