Programma

Het verhaal van 'Sitting On The Dock Of the Bay'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal van 'Sitting On The Dock Of the Bay'

Een tranentrekker is het. Of het liedje er überhaupt wel komt, bijft bovendien tot het einde spannend. Het verhaal van '(Sittin' On) The Dock Of The Bay' leest als een filmscript.

Woonboot

Het begint allemaal in de Californische kustplaats Sausolito, waar Otis in de zomer van 1967 korte tijd op een woonboot verblijft wanneer hij op tournee is met de soulband The Bay-Keys. Op die woonboot schrijft hij de eerste zin van wat later '(Sittin' On) The Dock Of The Bay' wordt. Otis weet dat hij op het goede spoor zit, hij weet alleen niet zo goed hoe het het liedje moet voltooien. In de maanden die volgen, schrijft hij nog verschillende zinnetjes op alle stukken papier die hij maar kan vinden.

Hoe eindig ik?

In het najaar waagt hij zich aan de eerste opname, bijgestaan door Stax Records-producer Steve Cropper. De tekst van '(Sittin' On) The Dock Of The Bay' wordt afgemaakt door Cropper, die ook de gitaarpartij inspeelt. Omdat Otis Redding nog niet zo goed weet hoe hij het nummer moet eindigen, fluit hij de melodie in plaats van het laatste couplet.

Vliegtuigcrash

Otis Redding is ervan overtuigd dat hij goud te pakken heeft en ziet '(Sittin' On) The Dock Of The Bay' als de volgende stap in zijn carrière. Drie dagen na zijn laatste opnamesessies stort het vliegtuig waarin hij zit neer in een meer nabij Madison, Wisconsin. Otis Redding zou daar een optreden geven, om daarna naar Memphis terug te keren en het laatste couplet van '(Sittin' On) The Dock Of The Bay' op te nemen.

Postume hit

Steve Cropper wil graag dat Otis' platenfirma '(Sittin' On) The Dock Of The Bay' als postume single uitbrengt, maar de Stax-platenbaas vindt het geen goed idee omdat het nummer totaal niet lijkt op eerdere hits van de zanger. Die verandert van gedachten wanneer hij de voltooide mix hoort, inclusief geluiden van zeemeeuwen en golven. Het wordt met vier miljoen verkochte exemplaren de grootste hit van Otis Redding en de eerste postume Amerikaanse nummer 1-notering ooit.

Fan van soul en jazz? Luister dan ook eens hiernaar:

NPO Radio 2 Soulnight
De zaterdagavond op NPO Radio 2 met soul, funk en disco.’
Zaterdag18.00 - 06.00 uur

NPO Soul & Jazz
24 Uur per dag soul en jazz op ons themakanaal NPO Soul & Jazz
Luister nu via DAB+, kabel, online en via NPO Radio 2 app

Ster advertentie
Ster advertentie