Programma

Gouden tip tegen slaapproblemen

  1. Nieuwschevron right
  2. Gouden tip tegen slaapproblemen

Heb jij moeite om in slaap te komen of lig je 's nachts regelmatig wakker? Dan ben je niet de enige, want één op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen.

Herstelmomenten en pauze's

Gerard wil alles weten van dit onderwerp en belt daarom met slaapcoach Kees Kwakman. Volgens de expert onderschatten veel mensen dat je gedrag overdag heel bepalend is voor je nachtrust. "Het heeft bijvoorbeeld veel effect als je gedurende de dag herstelmomenten en pauze's pakt. Daarnaast kan overdag sporten ook bijdragen aan dat je 's nachts beter kunt slapen", vertelt de expert. Al snel tijdens het gesprek blijkt dat Kwakman wakker is geworden door het telefoontje. "Ik vind het wel grappig dat ik een slaapcoach wakker bel. Dat klinkt als een soort begin van een mop", grapt Gerard.

Quote

Je moet voor jezelf uit zien te vinden hoeveel uur slaap per dag je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.

Slaapcoach Kees Kwakman

Blauw spectrum

De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft, is volgens Kwakman per persoon totaal anders. "We denken vaak dat we acht uur slaap per dag nodig hebben, maar dat is niet helemaal waar. Sommige mensen hebben zeven of acht uur nodig, terwijl anderen juist al genoeg hebben aan zes uur slaap", aldus de slaapcoach. Hij vertelt dat het kijken op je telefoonscherm niet bevorderend werkt, omdat het licht van je mobiel een blauw spectrum bevat. Die kleur heeft invloed op het hormoon dat onze slaap regelt, waardoor je moeilijker in slaap komt. In de uitzending bij Gerard vertelt Kwakman hier meer over:

1 op de 5 Nederlanders slaapt slecht. Dit kun je eraan doen

Ekdom In De Ochtend
Dj: Gerard Ekdom
Elke werkdag 06:00 - 09:00

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie