Programma

Zoveel insecten zitten er in je huis

  1. Nieuwschevron right
  2. Zoveel insecten zitten er in je huis

Je kunt boenen, schrobben of de deuren dichthouden, maar er zitten alsnog heel veel insecten in je huis. Daarom belt Wout met Bart Knol.

Je ligt er op

Bart Knol is entomoloog, een insectenexpert. Hij vertelt Wouter dat het er meer zijn dan we denken. "Het zijn er een heleboel. Ik durf zelfs te beweren dat het er tienduizenden zijn", zegt Knol. "Als mensen eens zouden weten op hoeveel geleedpotigen ze iedere nacht liggen!" Wouter denkt daar wel eens over na als hij in een hotelbed ligt, want dat vindt hij toch anders dan thuis. "Dat zijn tenminste mijn eigen mijten."

Beter schoonmaken helpt niet

Uit onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt of je veel poetst of weinig en ook huisdieren spelen nauwelijks een rol in de hoeveelheid beestjes. "En ze zitten echt overal", vertelt Knol in Wout2Day. "Huisstofmijten, stofmijten, tapijtkevertjes, boekenluizen, zilvervisjes. Ik kan eindeloos doorgaan."

Toch wel nuttig

"We werken met heel veel voedsel in onze keukens", vertelt Bart Knol. "Dat vinden de insecten prettig. Daarbij zijn het koudbloedige dieren en kruipen ze graag bij ons in huis, want binnen is het lekker warm." Echter zijn de beestjes ook heel nuttig! "We moeten wel blij met ze zijn, want zonder insecten wordt het leven voor mensen heel moeilijk. Zo bestuiven ze bijvoorbeeld onze gewassen en dat is enorm belangrijk", aldus Knol.

Luister hieronder het hele gesprek over alle kleine beestjes in huis:

Insecten leven met duizenden tegelijk in jouw huis!

Wout2Day
Dj: Wouter van der Goes
Maandag tot donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur

Foto omslag: Screenshot YouTube / ANP

Ster advertentie
Ster advertentie