Programma
BNNVARA

Shay Kreuger staat stil bij Keti Koti tijdens Soul Night

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Shay Kreuger staat stil bij Keti Koti tijdens Soul Night

Deze zaterdagavond staat Shay Kreuger tijdens Soul Night op NPO Radio 2 stil bij Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij. Shay viert de vrijheid met de beste tracks van soulartiesten die streden voor burgerrechten.

Op 1 juli is het precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Na de vrijdag, waarop het slavernijverleden herdacht werd, vindt zaterdag met Keti Koti de viering van de vrijheid plaats. Dat gebeurt onder andere met Free Heri Heri, waarbij op plekken door heel Nederland – waaronder het Koninklijk Paleis – maaltijden worden uitgedeeld.

Op NPO Radio 2 viert Shay Kreuger mee tijdens Soul Night, waarin ze nummers draait van soulmuzikanten die in actie kwamen voor burgerrechten, zoals A Change Is Gonna Come van Sam Cooke. “Waarom ik het zelf zo belangrijk vind, is omdat we het hier over een gedeelde geschiedenis hebben, waar steeds meer aandacht voor is”, vertelt Shay over haar uitzending tijdens Keti Koti. “De zichtbaarheid wordt steeds meer uitgedragen, en die zichtbaarheid is zo belangrijk om mensen inzicht te geven.”

Volgens Shay is kennis dé manier om het belang van Keti Koti uit te dragen. “Het is makkelijk om te zeggen: ‘Dat was toen, en ik weet er eigenlijk niet veel van.’ Daar zijn we aan voorbij: de kennis is om handen”, legt ze uit. “Dat geldt voor iedereen, ook voor mezelf. Ik was deze week bij een voorstelling van Romana Vrede, Tijd zal ons leren, waarin ze de namen noemde van 127 verzetsstrijders. Ik kende er twintig. Ik dacht: wow, ik mag ook huiswerk doen.”

Soulklassiekers

Daarbij ziet Shay een belangrijke rol voor muziek, met soulmuziek in het bijzonder. “Soul heeft in de tijd van de burgerrechten echt zijn positie gevonden”, legt ze uit. “Daarmee is het echt van belang geweest in het bespreken van de burgerrechtenbeweging. Dat heb ik altijd mooi gevonden aan soulmuziek, dat er een dubbele laag in zit. Het kan feestelijk zijn, lekker grooven, maar óók aandacht vragen voor deze problematiek.”

“Dat is de stemming die ik zaterdag in Soul Night wil creëren”, vervolgt Shay. “Een show waarin soulmuziek in al zijn facetten centraal staat. De prachtige stemmen, maar ook de nummers die in de geschiedenis hebben stilgestaan bij vrijheid, verandering en moeilijke periodes.”

NPO Kennis

Wil je meer weten over Keti Koti? Bekijk de uitleg bij NPO Kennis.

Soul Night met Shay

Je hoort Soul Night met Shay iedere zaterdag tussen 21.00 en 00.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie