Programma
BNNVARA

Erik Dijkstra: ‘Overwinning Van Vleuten in top 5 meest bijzondere overwinningen aller tijden’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Dijkstra: ‘Overwinning Van Vleuten in top 5 meest bijzondere overwinningen aller tijden’

Het was een roerig sportweekend, waar vooral het wielrennen de boventoon voerde met de wereldkampioenschappen op de weg, waar Annemiek van Vleuten de titel pakte. Jan-Willem belt in Jan-Willem Start Op ook deze week Erik Dijkstra om het weekend te bespreken.

Het afgelopen weekend zat weer vol met allerlei sportwedstrijden, van roeien, tot volleybal en voetbal. Maar op verzoek van Erik ("Zullen we het asjeblieft gelijk over het wielrennen hebben?") werd één sport het meest uitgebreid besproken.

“Ik heb veel sportoverwinningen gezien in mijn leven, maar die van Annemiek van Vleuten van afgelopen zaterdag, dat is echt in de top vijf meest bijzondere overwinningen aller tijden", vertelt Dijkstra. "Het verhaal is bij velen bekend: vorige week woensdag tijdens de gemengde ploegentijdrit, een aantal meter na de start gebeurde het bizarre ongeluk. De ketting viel van Annemieke's fiets af, er ontplofte een band en ze maakte een rare val. Hierdoor had ze een scheurtje in haar elleboog, een botbreuk. Toen is ze afgelopen zaterdag toch van start gegaan voor wedstrijd voor de wereldtitel."

Annemiek van Vleuten liet zich niet tegenhouden door die blessure: ze gaf alles en reed uiteindelijk als eerste over de finish. Vol verbazing zag Annemiek op de borden in een regenachtig Wollongong dat zij na vijf uur fietsen Wereldkampioen was geworden.

Mathieu van de Poel

Naast het goede nieuws van Annemiek was er ook minder goed nieuws. Wielrenner Mathieu van de Poel moest afgelopen zondag na 30 kilometer afstappen in de wedstrijd voor de wereldtitel. Dit omdat hij de nacht van zaterdag op zondag doorbracht in de cel door een incident met twee meisjes van dertien en veertien jaar oud. Erik zegt hierover: “Het zegt ook iets over de rare sport dat wielrennen is. Dat je de dag voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar, in een hotel terecht komt waar je wakker wordt gehouden door gillende meiden op de gang. Uiteindelijk is daar wat gebeurd, hij zou die meisjes geduwd hebben en daar is hij nu ook voor veroordeeld.”

Naast al het wielrennieuws besprak Erik ook de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal van gisteravond tegen België voor de Nations League.

Benieuwd wat Erik van die wedstrijd vond en alles over het wielrennen? Beluister het fragment hieronder.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie