Programma

Waarom zijn planeten altijd rond?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn planeten altijd rond?

Luisteraar Edwin vraagt zich af waarom planeten rond zijn en niet een andere vorm hebben. Emmely gaat in Bureau de Wilt op zoek naar het antwoord.

Ze schakelt hulp in van sterrenkundige Milo Grootjen, werkzaam bij het Planetarium in Artis. Hij legt uit dat planeten rond zijn als gevolg van de zwaartekracht. "De zwaartekracht wil al het materiaal zo dicht mogelijk naar elkaar toe trekken op een zo efficiënt mogelijke manier. Dan krijg je een bol. Denk bijvoorbeeld aan sneeuw: als je sneeuw tegen elkaar aanduwt, krijg je een bol." Als je iets in de vorm van een piramide zou willen persen, kost dat extra energie. Een bol is daarom de meest duurzame manier. Er is wel een minimale massa nodig om een bol te kunnen vormen. Dit is afhankelijk van het materiaal. Hemellichamen moeten minstens een diameter van 500 kilometer hebben.

Gasvormig

Het is natuurlijk niet dat alles zich spontaan in een bol vormt. Zo zal je gourmetstel echt niet opeens rond worden. Daarnaast zijn niet alle planeten helemaal rond. Sommigen zijn zogenoemd 'gasvormig'. Deze planeten draaien in tien uur om zijn as; de aarde doet daar 24 uur over. "Kijk naar pizzadeeg. Wanneer je een deegbol in de lucht ronddraait, zullen er randjes naar buiten flappen. Hetzelfde gebeurt bij deze gasvormige planeten. Als deze heel snel ronddraaien, vliegen er deeltjes af." Dit gebeurt bij Jupiter en Saturnus.

Miranda

Er bestaan ook planeten die een hap missen. "In dit geval hebben we het niet over een planeet, maar over een maantje: Miranda." Deze maan is ooit hard geraakt door een stuk materiaal uit de ruimte, waardoor hij uit elkaar is gevallen. Door de zwaartekracht zijn deze gaten weer naar elkaar getrokken. "Het lijkt nu net alsof hij uit legoblokjes is gebouwd."

Hoe zit dat met de flat earthers onder ons die überhaupt niet geloven dat de aarde rond is? Beluister het hier:

Waarom zijn planeten altijd rond?

Bureau De Wilt

Bureau De Wilt met Emmely de Wilt hoor je iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie