Programma
PowNed

Puberdeskundige Saskia Smith over schoolontbijt: 'Je zet de motor aan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Puberdeskundige Saskia Smith over schoolontbijt: 'Je zet de motor aan'

De proef waarbij basisscholen een gratis schoolontbijt aanbieden aan hun leerlingen is een succes. Puberdeskundige Saskia Smith juicht het initiatief toe, vertelt ze bij De Wild in de Middag: "Met ontbijt zet je de motor aan."

Ruim vijfhonderd Nederlandse basisscholen hebben sinds november hun leerlingen een gratis schoolontbijt aangeboden. Deze week werd bekend dat het een initiatief een succes is: tweederde van de deelnemende scholen hebben aangegeven dat kinderen energieker zijn en zich beter kunnen concentreren na een schoolontbijt.

Puberdeskundige Saskia Smith vertelt bij De Wild in de Middag over het initiatief. Ze onderstreept het belang van ontbijt voor jongeren: "Met een ontbijt zet je de motor aan", legt ze uit. "Je hersenen gebruiken energie, maar die kunnen de energie niet opslaan. Dus als je 's morgens wakker wordt, moet je die hersenen van energie voorzien, en dat doe je met eten."

Armoedegrens

De proef met het gratis schoolontbijt is in het leven geroepen vanwege de financiële moeilijkheden waarin veel gezinnen verkeren, legt Smith uit. "Veel huishoudens met kinderen hebben het zwaar, vanwege de stijgende gasprijzen en de inflatie. Er werd niet ontbeten, dus kinderen kwamen zonder ontbijt naar school. Dat werd in de klas heel erg gemerkt."

De kans is groot dat de financiële problemen voor veel huishoudens het komende jaar alleen zullen toenemen, blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau. Het CPB schat dat er in 2024 995.000 Nederlanders onder de armoedegrens zullen leven, waaronder veel kinderen. Dat is een enorme stijging: in 2023 gaat het om 815.000 mensen. In 2024 groeien naar verwachting 7,1 procent van de Nederlandse kinderen op in armoede, dat is een procent meer dan dit jaar.

De Wild in de Middag

De Wild in de Middag; van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie