Programma

Laagje voor Laagje hielp de 12-jarige Sven van zijn angststoornis af

foto: Sven
  1. Nieuwschevron right
  2. Laagje voor Laagje hielp de 12-jarige Sven van zijn angststoornis af

In de 2000ste aflevering van Aan De Slag! belt Bart Arens met Sven, die dankzij het laagjesspel samen met zijn psycholoog Sanne over zijn angst heen wist te komen.

De 12-jarige Sven uit Nieuwkuijk is sinds zijn eerste levensjaar blind. En als hij een jaar of 6 geleden moet verhuizen naar een nieuw huis, is dat dan ook een flinke uitdaging. Doordat Sven niks kan zien, kan hij moeilijk de weg vinden. "Als ik ergens heen wou of iets wilde pakken, wist ik helemaal niet waar iets was. Dus dat was heel spannend voor mij", vertelt hij tegen Bart.

Bailar

En laat op dat moment nou net het nummer Bailar van Elvis Crespo en Deorro overal worden gedraaid. Sven begint de track dan ook steeds meer te associëren met de stress van het wonen in een nieuw huis. "Ik voelde daar gewoon heel veel spanning bij, huilen, paniek en ook nachtmerries en tegen de deurstijl oplopen als ik wakker werd."

Sven kan het nummer niet meer horen en probeert vanwege zijn angststoornis het nummer uit alle macht te ontwijken. Zo durft hij niet zomaar de radio aan te zetten, vraagt hij op feestjes naar de playlist – "welke liedjes komen nu en staat hij ertussen?" – en zorgt zelfs zijn zwemles elke keer voor veel stress: "Daarna mocht je vrij zwemmen en dat deed ik dan niet, want ik was dan bang dat daar de muziek aanging van de les erna."

'Laagjestherapie'

5 jaar lang krijgt Sven hulp om van zijn angsten af te komen, maar zonder succes. Tot Sven, geïnspireerd door Aan De Slag! zelf met een plan op de proppen komt. "Ik wilde eigenlijk beginnen om Bailar te gaan luisteren, maar daar zag ik tegenop, dat vond ik heel eng", zegt hij. "Toen dacht ik: als we nu eens de losse sporen, dus de losse drums, baslijn, enzovoorts, ergens vandaan kunnen halen. Dan kunnen we zo steeds verder opbouwen en dan worden de stapjes wat makkelijker."

Psycholoog Sanne is enthousiast en stuurt in haar zoektocht naar losse sporen een mail naar Bart, die graag een helpende hand biedt. Sven bouwt langzaam op. Van drums naar de baslijn en dan een combinatie van verschillende instrumenten, tot hij het hele nummer durft te luisteren. "Het heeft heel goed gewerkt", vertelt Sven, die inmiddels geen angst meer heeft voor het nummer en weer zonder stress kan gaan zwemmen en dansen.

Aan de bak

Sven draait inmiddels zelf ook graag een plaatje. En heeft net zijn eerste grote optreden - de afterparty van de eindmusical - achter de rug. Luister hieronder hoe Bart de jonge artiest uitnodigt voor een bezoekje aan de studio van NPO Radio 2 en de rest van zijn verhaal.

Aan De Slag!

Je hoort Aan De Slag! iedere werkdag tussen 09.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie