Programma
KRO-NCRV

Hans Jaap Melissen over Russische mobilisatie: 'Wanhoop verpakt in dreigementen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Jaap Melissen over Russische mobilisatie: 'Wanhoop verpakt in dreigementen'

In een speech voor het Russische volk kondigde Vladimir Poetin deze week een gedeeltelijke militaire mobilisatie aan. Bij De Wild in de Middag vertelt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen wat de gevolgen hiervan zijn voor de oorlog in Oekraïne.

De door Poetin aangekondigde gedeeltelijke militaire mobilisatie betekent dat Rusland 300.000 reservisten oproept om te vechten aan het front in Oekraïne. Bij die mobilisatie, de eerste sinds de Tweede Wereldoorlog, wordt het voor Russische militairen verboden om uitzending te weigeren of uit dienst te treden.

Bij De Wild in de Middag reageert oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, die al regelmatig verslag deed vanuit Oekraïne, op de speech van Poetin. De journalist benadrukt dat het beeld over de oorlog sinds zeven maanden geleden, toen Poetin de inval van Oekraïne aankondigde, enorm is veranderd. "Kyiv werd aangevallen en iedereen dacht: dit kan heel snel fout gaan", vertelt Melissen. "Iedereen had Rusland als grote legermacht afgeschilderd die het land snel in handen zou hebben."

Oorlog van één man

De realiteit blijkt anders, en dus kondigde Poetin woensdagochtend de mobilisatie aan. "Ik zag een man die wanhopig is. Wanhoop verpakt in dreigementen, dat is denk ik wel de samenvatting van wat daar gebeurde", aldus Melissen. "Niet iedereen in Rusland is hier blij mee. Het gaat er steeds meer op lijken alsof het de oorlog van één man is."

Het oproepen van de reservisten laat zien hoe de anders de Russische bevolking de oorlog beleeft ten opzichte van de inwoners van Oekraïne. "Daar meldden honderdduizenden mensen zichzelf aan om te gaan vechten, allemaal ontzettend gemotiveerd", vervolgt Melissen. "Maar in Rusland gebeurt dat niet. Mensen verdwijnen juist, ze willen niet meedoen."

Bovendien benadrukt Melissen het feit dat het mobiliseren van reservisten niet de kortetermijnoplossing is die het Russische leger eigenlijk nodig heeft. "Oekraïne heeft alweer delen van ingenomen provincies terugveroverd", legt de verslaggever uit. "Dus Poetin heeft eigenlijk nu mensen nodig. De reservisten die hij heeft opgeroepen komen niet op de korte termijn, dat kan nog maanden duren."

Bekijk het volledige gesprek hieronder:

De Wild in de Middag

De Wild in de Middag; van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie