Programma

'Try A Little Tenderness'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Try A Little Tenderness'

Het liedje 'Try A Little Tenderness' gezongen door Otis Redding is misschien wel de bekendste versie van het lied, maar zeker niet de eerste.

Grote held

Leo Blokhuis vertelt in zijn college over de lange geschiedenis van het lied en de vele covers die ervan zijn gemaakt. Otis Redding heeft het nummer van zijn grote held Sam Cooke gecoverd. Hij neemt het nummer twee jaar eerder live op. Cooke zingt niet het volledige nummer. Het deel dat Sam Cooke van het nummer zingt, is ook de versie die Otis Redding later gebruikt.

Alleen maar sterren

Ook soullegende Aretha Franklin en zanger Frank Sinatra nemen het nummer in hun vroege carrière op. Sinatra doet dat al in 1947. Maar het nummer is nog ouder, want in 1933 neemt Bing Crosby (die van 'White Christmas') het nummer al op.

Britse oorsprong

Dit zijn allemaal Amerikaanse legendes, maar het nummer komt oorspronkelijk helemaal niet uit de VS. Het is een Engelse compositie van Jimmy Cambell en Reg Connelly voor Ray Noble Orchestra en het is al geschreven in 1932. De helft van het nummer is dan nog instrumentaal. Het lied is dus al velen jaren voordat Otis Redding het zong, voor het eerst gespeeld.

Beluister hier fragmenten uit de verschillende versies en Leo's verhaal hierbij terug.

Ster advertentie
Ster advertentie