Programma

Waar 'Here Comes The Sun' echt over gaat

  1. Nieuwschevron right
  2. Waar 'Here Comes The Sun' echt over gaat

Het is misschien wel één van de zonnigste lenteliedjes ooit geschreven, maar waar gaat 'Here Comes The Sun' van The Beatles écht over?

De door George Harrison geschreven Beatles-hit 'Here Comes The Sun' gaat over... Helemaal niks.

Wanneer de guitarist van The Beatles dit mooie liedje schrijft, op een ongebruikelijk zonnige dag in het vroege voorjaar van 1969, zit hij er even he-le-maal doorheen. Hij heeft weer een drukke dag voor de boeg, want hij wordt op kantoor verwacht bij de platenfirma van The Beatles om allerlei zakelijke dingen te bespreken en zijn handtekening onder allerlei contracten te zetten.

Saaiheid alom.

Niet alleen dat, maar kalenderjaar 1969 gaat moeizaam van start voor George. Hij stapt kortstondig uit de band, omdat hij Beatlemania en de botsende ego's van Lennon en McCartney even niet meer trekt. Daarnaast is hij onlangs opgepakt voor marihuanabezit en hij heeft zijn amandelen laten verwijderen. De zonnestralen van de eerste lentedag vallen zijn huis binnen en George besluit de meeting op kantoor te skippen. Laat de andere drie maar de knopen doorhakken.

Rustgevend gevoel

George Harrison neemt een rustdag, waarvan hij vindt dat hij er wel aan toe is. Hij gaat naar het huis van zijn goede maat Eric Clapton. Terwijl hij daar is, vallen alle zorgen van zijn schouders. In alle rust, met het zonnetje fel in zijn gezicht, schrijft hij 'Here Comes The Sun' in Claptons tuin. Het gaat nergens over, alleen over het rustgevende gevoel van dat ene moment in de zon.

'Here Comes The Sun' is opmerkelijk genoeg nooit een hit geweest, simpelweg omdat het nooit op single verschenen is. Toch kent iedereen het, onder andere omdat het te vinden is op het succesvolle album Abbey Road uit 1969. Uit cijfers van Spotify blijkt zelfs dat 'Here Comes The Sun' wereldwijd het meest gestreamde Beatles-nummer is. In de Top 2000 van verleden jaar staat het liedje op nummer 107.

En nu even genieten, met een cheesy lyrics video:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie