Programma

Seksuele voorlichting op scholen 'ouderwets en inhoudsloos'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Seksuele voorlichting op scholen 'ouderwets en inhoudsloos'

Uit onderzoek van Soa Aids Nederland blijkt dat docenten vinden dat seksuele voorlichting op scholen te ouderwets en incompleet is. Ruud belt in De Wild In De Middag met journalist en puberdeskundige Saskia Smith.

Saskia Smith is het eens met de docenten. "Mijn eigen pubers hebben best wel dramatische voorlichting gekregen", zegt ze. De inhoud van de (enkele!) les ging voornamelijk over het voorkomen van soa's en ongewenste zwangerschappen. Voor de beeldvorming van de leerlingen staan er in het biologieboek plaatjes van druipers en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit beeld over seks is ouderwets, vindt Saskia: "Pure bangmakerij." Zeker in deze tijd is een goede seksuele voorlichting van groot belang. Onderwerpen als grenzen en consent zouden meer aan bod moeten komen.

Kwetsbare docenten

Waarom voldoet de inhoud van seksuele voorlichting nog niet aan het huidige beeld over seks? Volgens Saskia zijn schaamte en kwetsbaarheid de boosdoeners. "Als docent ben je erg kwetsbaar en voor jongere mensen is het een onderwerp om over te giechelen. Het ongemak zit van beide kanten." Soa Aids Nederland pleit er dan ook voor dat de voorlichting niet meer alleen door die ene maatschappijleer-of biologiedocent wordt gegeven.

Sexting

Een relatief nieuwe ontwikkeling op gebied van seks is sexting. Vrijwel iedere tiener heeft tegenwoordig een smartphone in bezit, waardoor het versturen van seksueel getinte foto's steeds vaker gebeurt. Wat is volgens Saskia belangrijk om jongeren te leren over sexting? Luister hieronder het hele gesprek terug.

Video niet beschikbaar

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie