Programma

Waarom vinden sommige mensen koriander naar zeep smaken?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom vinden sommige mensen koriander naar zeep smaken?

In Rabbering Laat stellen Paul en Cielke elke maandagavond lijfvragen aan een expert. Lieven Scheire, wetenschapper en auteur van het boek DNA, vertelt dit keer over koriander.

De meningen over koriander zijn zwaar verdeeld. De één vindt het smaken naar een blok zeep en de ander vindt het heerlijk. Hoe komt dat precies? Lieven Scheire legt uit dat het te maken heeft met ons DNA: "In ons DNA staat beschreven hoe onze eiwitten worden opgebouwd. Onze eiwitten bepalen een hoop, onder andere ook wat we proeven en ruiken."

Zeepsmaak

Mensen delen een hoop DNA met elkaar, maar er zijn altijd individuele verschillen. We hebben zes miljard genen en die kleine verschillen zorgen voor al die verschillende mensen. "Op een van onze chromosomen ligt ook het bouwplan voor een smaak- en geurreceptor en die zoekt de stof aldehyde. Dat is die zeepsmaak. Bij sommige mensen staat de gevoeligheid voor die zeepsmaak scherper afgesteld", aldus Lieven.

Onderzoek

Cielke vroeg zich af of korianderliefhebbers zeep dan ook minder naar zeep vinden smaken dan mensen die koriander naar zeep vinden smaken. "Dat vraagt om een onderzoek, denk ik", grapt Lieven.

Lieven legt ook uit waarom veel kinderen door receptoren spruitjes niet lusten. Check daarvoor het fragment hieronder.

Video niet beschikbaar

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag tussen 22.00 en 00.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Pixabay

Ster advertentie
Ster advertentie