Programma
AVROTROS

Daniël Verlaan wil mensen bewust maken van internetgevaren

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Daniël Verlaan wil mensen bewust maken van internetgevaren

Techjournalist Daniël Verlaan schreef eerder al het boek Ik Weet Je Wachtwoord, waarin hij tips geeft over het beveiligen van je gegevens op internet. In Annemiekes A-Lunch vertelt hij over zijn nieuwe gelijknamige documentaire en deelt hij een aantal simpele tips.

Veel mensen weten niet hoeveel gevaar ze lopen op het internet, en hebben het idee dat ze totaal niet interessant zijn voor criminelen. Juist omdat iedereen te maken kan krijgen met internetcriminelen, maakt Verlaan het zijn missie om mensen bewust te maken van deze gevaren. In de documentaire, die uit verschillende afleveringen bestaat, komen dan ook onderwerpen aan bod die voor iedereen relevant zijn. "Het is goed om mensen bewust te maken van wat er speelt. Als je weet hoe criminelen te werk gaan, weet je waar je op moet letten", vertelt hij.

3 simpele tips

Verlaan deelt drie simpele tips die je helpen om je zo goed mogelijk te beschermen tegen internetcriminaliteit. Volgens de techdeskundige is het belangrijk dat je wachtwoorden zo lang en uniek mogelijk zijn en kan je bij belangrijke diensten het best tweestapsverificatie aanzetten. Ook is het goed om je apps en apparaten regelmatig te controleren op updates. Met het updaten worden de gaten gedicht die in de software zitten, waarmee aanvallers toegang kunnen krijgen tot je privégegevens.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister hem hieronder.

Annemiekes A-Lunch

Annemiekes A-Lunch beluister je iedere werkdag tussen 12.00 en 14.00u op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie