Naar homepage
Programma

Blijf jij morgen thuis door de landelijke ov-staking?

  1. Nieuwschevron right
  2. Blijf jij morgen thuis door de landelijke ov-staking?

Morgen is het zover: dan gaat het ov-personeel staken als protest tegen de verhoogde pensioenleeftijd. Gijs spreekt arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes over wat je moet doen als je niet naar je werk toe kan.

Het ov-personeel vindt dat de pensioenleeftijd op 66 jaar moet blijven, omdat medewerkers in het openbaar vervoer te maken hebben met fysiek en mentaal zwaar werk. De staking zal in grote delen van het land vermoedelijk voor problemen zorgen, doordat veel mensen niet op hun werk of andere afspraken kunnen komen. "Is het niet zo dat de NS een publieke taak heeft om mensen naar hun werk te brengen en ook weer naar huis toe te brengen?", wil Gijs weten. "Dat is een publieke taak, maar de werknemers hebben het recht om te staken", legt de advocaat uit.

'Blijf thuis!'

En dus komt die staking er. De NS en ANWB adviseren dan ook iedereen om thuis te blijven. De NS kan niet voorspellen welke werknemers wel of niet gaan staken, maar de kans dat er morgen toch treinen zullen rijden schat de vervoerder zeer klein in. De ANWB waarschuwt op haar beurt dan ook voor overvolle wegen op dinsdag. De meeste mensen zullen namelijk voor de auto kiezen nu ze niet met openbaar vervoer op het werk kunnen komen. Dit zal voor enorme files zorgen op snelwegen én het onderliggende wegennet. Thuisblijven is dus een goede optie, maar volgens Mariska moet je dit wel overleggen met je werkgever. Zomaar niet komen opdagen is geen 'recht' van een werknemer: "De meeste werkgevers zullen het geen probleem vinden, maar je kan niet zomaar zelf thuis blijven. Daar moet je wel toestemming voor hebben."

Luister hieronder het hele gesprek tussen Gijs en Mariska:

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie