Programma

Bijna weggegooide hit

  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna weggegooide hit

Sommige hits waren bijna in de vergetelheid verdwenen of zelfs nooit opgenomen. 'Don't You (Forget About Me)' van Simple Minds is er zo

Niemand wilde 'm

Dertig jaar na dato is 'Don't You (Forget About Me)' nog altijd een popklassieker van jewelste, die bijna synoniem staat aan de jaren 80, maar het scheelt niet veel of de wereldhit wordt nooit opgenomen. Zowel Bryan Ferry (eerste keus) als Billy Idol bedanken voor de eer, al ziet Idol later zijn fout in en neemt als nog een versie ervan op.

De aanhouder wint

Het liedje is bedoeld als het themanummer van de John Hughes-film The Breakfast Club. Derde op de lijst om 'Don't You (Forget About Me)' op te nemen is Simple Minds. Ook zij zeggen nee. De regisseur wil de band zo graag in zijn film hebben, dat hij met een filmblik onder zijn arm naar Schotland vliegt om Jim Kerr over te halen.

Rechtstreeks uit de disco

Producer Keith Forsey schrijft 'Don't You (Forget About Me)' specifiek voor de speelfilm The Breakfast Club, dat in 1985 een blockbuster is. Forsey had al wat liedjes geschreven voor Europese disco-acts als Boney M., Giorgio Morodor en Silver Convention, maar zijn doorbraak als hitschrijver komt met 'Hot Stuff' van Donna Summer.

Nog meer filmhits

Samen met Moroder schrijft Forsey zijn eerste filmliedjes, namelijk de titelsongs voor Superman III, Never Ending Story en Flashdance. Nina Hagens gitarist Steve Schriff is van 'Don't You (Forget About Me)' de co-auteur. Met Harold Faltermeyer maakt Forsey 'The Heat Is On' voor Eagles-lid Glenn Frey, uit de film Beverly Hills Cop.

Goede vervanging

Forsey wordt na The Breakfast Club drummer bij The Psychedelic Furs. John Hughes vindt het nummer 'Pretty In Pink' van die band zo goed, dat hij een van zijn films ernaar vernoemt. Tijdens de opnames van de balscène uit die film wordt 'Don't You (Forget About Me)' gedraaid, maar in de uiteindelijke film is het vervangen door 'If You Leave' van Orchestral Manoeuvres In The Dark.

Eerbetoon aan Hughes

Molly Ringwald, een van de hoofdrolspelers uit The Breakfast Club, neemt in 2013 een album met jazzstandards op. Als eerbetoon aan de in 2009 overleden John Hughes zet ze ook een jazzversie van 'Don't You (Forget About Me)' op plaat, die als bonustrack op de cd Except Sometimes te vinden is. "Sincerely yours, The Breakfast Club."

Ster advertentie
Ster advertentie