Programma

Phil Collins onbegrepen

  1. Nieuwschevron right
  2. Phil Collins onbegrepen

Liedjes betekenen soms vooral wat je er zelf in hoort. Want ze gaan lang niet altijd over datgene waar je denkt dat ze over gaan. Heel verwarrend.

Verdrinkingsdood

Een goed voorbeeld is 'In The Air Tonight', de eerste solosingle van Phil Collins uit 1981. Veel mensen denken dat het gaat over een man die een andere man ziet verdrinken, maar niet ten hulp schiet. Collins zou volgens deze mythe ooggetuige hiervan zijn geweest en de verdachte hebben toegesproken tijdens een van zijn concerten.

Zelfs Eminem geloofde het

Het verhaal bleek hardnekkig. Zo erg zelfs dat eraan gerefereerd wordt in het nummer 'Stan', de grootste hit voor zowel rapper eminem als zangeres Dido. Maar Collins heeft geen idee waar het verhaal vandaan komt. "Mensen komen nog steeds naar me toe met de vraag: 'Heb je echt iemand zien verdrinken? Maar nee, daar gaat het helemaal niet over."

Pijnlijke scheiding

Maar waar gaat het dan wel over? "Ik heb eerlijk gezegd geen idee waar het exact over gaat", aldus Collins. Hij schreef de tekst in korte tijd in de studio. "Ik lag op dat moment net in scheiding met mijn eerste vrouw, dus er was veel woede en verdriet. Als het al ergens over gaat, dan is het dat."

Ster advertentie
Ster advertentie