Van een reuzenhaai, tot een mini-kwal: de Noordzee is heel divers
- Nieuws
- Van een reuzenhaai, tot een mini-kwal: de Noordzee is heel divers
Het is één van de drukste zeeën ter wereld; de Noordzee. Koud, donker en wild, maar vol met leven, zowel boven, als onder water. En niet alleen met natuur. Naast reuzenhaaien, papegaaiduikers, platvissen en ….kwallen, gebruikt de mens de Noordzee voor de scheepvaart en de windenergie. Cameraman Peter van Rodijnen legt het leven in en op 'onze' vast. In Spijkers met Koppen vertelt hij wat hij allemaal tegenkomt.
De meeste Nederlanders denken dat er in de Noordzee niets te beleven valt, maar volgens Peter is dat niet waar. "Het is ontiegelijk rijk en bio divers. Er zwemt van alles van alg tot orka, we hebben reuzenhaaien, blauwvintonijnen, hele kleine octopussen, eigenlijk alles."
In zes jaar tijd dook Peter als zijn grote held Jacques Cousteau ongeveer 1000 in de Noordzee voor de documentaire 'De Wilde Noordzee'. Daar hield hij dik zeshonderd uur aan beeldmateriaal aan over. Nooit eerder was de Noordzee zo goed en duidelijk in beeld gebracht.
Geen makkelijke zee
Duiken in de Noordzee is overigens geen 'walk in the park'. "Omdat de zee relatief ondiep is, heeft al vrij snel effect op de golven en het is vrij snel onstuimig, daarom gaan vier van de vijf duiken niet door." Daarnaast is de stroming door eb en vloed vrij sterk en dat maakt duiken in de Noordzee er niet makkelijker op. Peter denkt dat dit ook de reden is dat veel bekende natuurfilmers, of een buitenlandse omroep als BBC die bekend is om haar natuurfilms, de Noordzee steeds heeft overgeslagen. Te lastig.
De reuzenhaai
Een van de smaakmakers in de film is de reuzenhaai. Een gigant van soms acht meter lang, met een grote, opengesperde bek die voornamelijk plankton eet. Peter wist dat de reuzenhaai in de Noordzee rondzwom. Maar de kans dat hij die op camera zou gaan vastleggen was heel klein, omdat er niet veel zijn en omdat ze niet op een vaste plek rondzwemmen. Totdat er een Schots team belde met een duidelijke boodschap. "Peter, ik weet niet wat hier gebeurt, maar ik zou maar snel je spullen inpakken en deze kant opkomen. Anderhalve dag later lagen we daar in een baai met vijfentwintig reuzenhaaien!"
Het gaat Peter overigens niet om de grootste dieren tijdens het schieten van beelden voor een natuurfilm. "Zo begint de oorkwal als een klein poliepje en die uitgroeit tot groter dan een mensenhand. Maar om dat te filmen, die groei, dat heeft mij meer dan 35 duiken gekost."
De film van De Wilde Noordzee is een nieuw soort natuurfilm. Peter is ervan overtuigd dat de klassieke film die David Attenborough maakt passe is. "Erg mooi, maar het is tijd voor iets nieuws." In de film laat Peter juist ook duidelijk zien dat de Noordzee ook een zee is waar de mens duidelijk aanwezig is; "Het is de drukst bevaren zee, olie, gas, dat filmen we ook".
Video niet beschikbaar