Programma

Diederik Gommers beantwoordt prangende vragen over het coronavaccin

  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers beantwoordt prangende vragen over het coronavaccin

Nu de start van de vaccinaties steeds dichterbij komt, zijn er ook meer vragen over de werking en inhoud van het vaccin. Wouter stelt IC-arts Diederik Gommers de meest prangende vragen van luisteraars.

Verandert het je DNA?

Veel mensen vragen zich af of het coronavaccin hun DNA verandert, omdat er een bepaald stofje in het vaccin zit. Hoe zit dat nu precies? "Je spuit een klein beetje mRNA in", vertelt Gommers. "Dat is een soort genetische code. Dan weten de cellen in jouw lichaam dat ze eiwit moeten gaan maken. Die maken dan precies dezelfde eiwitten als de gekke pootjes die op het virus zitten." Op het moment dat dit eiwit in je bloedomloop komt, dan gaat je lichaam daar antistoffen tegen maken. "Als het virus dan binnenkomt, herkent jouw lichaam gelijk die pootjes en dan liggen die antistoffen klaar om het virus gelijk af te breken en uit te werken zodat het zich niet kan vermenigvuldigen."

Kan je alsnog ziek worden?

Luisteraar Ankie vraagt zich af of je alsnog ziek kan worden van corona als je gevaccineerd bent, zoals bij de griepprik het geval is. Gommers legt uit dat de vaccins niet hetzelfde zijn. "De griepprik bestaat uit dood of verzwakt virus. Dit werkt op een andere manier, maar ook bij dit vaccin krijg je soms griepachtige klachten de eerste dag. Die gaan vanzelf weer over." Het lichaam moet zodra het vaccin ingespoten wordt, hard aan het werk om antistoffen te maken. Daardoor kan het zijn dat je op de eerste dag wat griepverschijnselen krijgt. "Soms is je lichaam succesvol in het aanmaken van antistoffen en soms niet", vertelt Gommers. "Als het niet succesvol is, dan word je ziek. Als het succesvol is dan ben je een dagje minder sterk."

Zijn we na vaccinaties af van de maatregelen?

Als je het coronavaccin krijgt, duurt het even voordat het optimaal werkt. Gommers legt uit: "Als je zeker wil zijn, dan is het toch wel een week of drie. Dan heb je voldoende antistoffen dat je beschermd bent tegen het virus." Hoeven we ons straks, als veel mensen zich hebben laten vaccineren, dan ook niet meer aan de maatregelen te houden? Daar is de arts optimistisch over. "Als veel mensen het vaccin nemen, dan gaan we inderdaad die kant op."

Ook een vraag aan Diederik Gommers?

Heb jij ook een vraag over het coronavirus voor Diederik Gommers? Stel ze dan via de NPO Radio 2 app en voeg #Gommers toe aan je berichtje. Maandag 11 januari beantwoordt Diederik Gommers de meestgestelde vragen in Wout2Day tussen 18:00 uur en 20:00 uur.

Beschermt het vaccin ook tegen mutaties van het virus? Je hoort het antwoord in het hele interview hieronder:

Wout2Day

Je hoort Wout2Day iedere werkdag tussen 18:00 uur en 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie