Programma

Pink Floyd was de grootste headliner op Lowlands

  1. Nieuwschevron right
  2. Pink Floyd was de grootste headliner op Lowlands

Als je denkt aan de grote headliners van Lowlands uit het verleden kom je uit bij Nick Cave, Editors en Foo Fighters, maar wist je dat Pink Floyd er ook opgetreden heeft?

1968 of 1994?

Huh, de tweede editie van Lowlands (voluit: A Campingflight To Lowlands Paradise, Volume 2) vond toch plaats in 1994? Pink Floyd is op dat moment wél in de buurt van het festivalterrein in Flevoland, want in de zomer van 1994 treedt de Britse rockband op in de Kuip en op Torhout-Werchter tijdens de tournee bij het album The Division Bell. Op het affiche van Lowlands '94 zien we daarentegen vooral typische 90s-namen als Underworld, The Offspring, Biohazard, Cypress Hill en Jeff Buckley.

Hoe zit het dan met deze poster?

Eerder dan Woodstock

Wie goed kijkt naar deze psychedelisch zwart-wit poster van het 'experimentele' popfestival Flight To Lowlands Paradise 2, ziet bovenin de namen Jimi Hendrix en Jeff Beck staan. Beide stergitaristen zeggen uiteindelijk af, maar de opkomende Britse progrockband Pink Floyd maakt wel zijn opwachting op de tweede editie van deze verre voorloper van Lowlands, dat op 28 december 1968 gehouden wordt in de Utrechtse Jaarbeurs. Om het in perspectief te zetten: Woodstock vindt de daaropvolgende zomer pas plaats en de eerste Pinkpop in 1970.

Oer-Lowlands

Toegegeven, los van de nagenoeg identieke naam, heeft de Lowlands uit de jaren 60 (die slechts twee keer gehouden is) weinig van doen met het huidige Lowlands, dat sinds 1993 een jaarlijkse traditie is voor festivalgangers. Pink Floyd speelt vijf nummers tijdens het optreden op de oer-Lowlands ('Astronomy Domine', 'Careful With That Axe, Eugene', 'Interstellar Overdrive', 'Set The Controls For The Heart Of The Sun' en 'A Saucerful Of Secrets') en opent daarmee de wereldtournee van 1968.

Veel beeld is er helaas niet bewaard gebleven. Maar voilá, de bewijsvoering: Pink Floyd op Lowlands!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie