Programma

Maaike Ouboter over muziek schrijven: ‘Er zit veel moois in verdriet’

  1. Nieuwschevron right
  2. Maaike Ouboter over muziek schrijven: ‘Er zit veel moois in verdriet’

In een nieuwe aflevering van Liedjeslust praat Dolf Jansen met singer-songwriter Maaike Ouboter over haar doorbraak, nieuwe muziek en schrijven over verdriet.

Maaike Ouboter werd aan het begin van haar carrière vaak vergeleken met Suzanne Vega, een van Vegas nummers kan ook niet ontbreken in de aflevering van Liedjeslust. Maaike vindt het lastig om over haar eigen werk te zeggen, dat heb ik goed gedaan. “Inmiddels heb ik wel een punt bereikt dat ik van dingen echt kan denken, wat mooi gemaakt. Diep in de kern zijn er wel liedjes waar ik trots op ben, maar trots is al bijna niet meer een goed woord. Dan voelt het alsof ik niet meer weet hoe het is gemaakt.”

Schrijven over verdriet

Fantasie en werkelijkheid gaan soms door elkaar heen in Maaikes hoofd. “Dat heb ik leren omarmen in de afgelopen tien jaar. Het maakt me soms warrig, maar het zorgt ook voor mooie teksten.” Na Dat ik je mis kreeg Maaike veel interviews en reacties waarin mensen vertelden dat het knap was hoe ze met het verlies van haar ouders om ging. “Ik had op dat moment het idee, ‘ja, knap van mij (…)’. Maar ik vond ook dat er te veel over werd gepraat. Toen dacht ik, misschien moet ik minder persoonlijke dingen gaan maken, anders nemen mensen me over. Ik kon het niet goed aan.” Toen Maaike minder persoonlijke muziek ging maken was ze niet tevreden met haar werk. “Ik had ruimte nodig. Ik ging naar Italië en toen ging ik weer schrijven, omdat ik behoefte had om dingen op papier te zetten. Ik realiseerde toen dat er nog heel veel over verdriet valt te schrijven.”

Nieuwe muziek

Haar nieuwste single Doe Mij Maar Het Verdriet is net een paar weken uit. “Het is heel dierbaar en ik merk dat ik er trots op ben”, vertelt Maaike. Teksten zijn voor Maaike het begin van een nummer. “Teksten en melodie gaan samen. Als ik alleen een tekst schrijf zonder melodie, dan heb ik iemand nodig om samen de melodie mee te maken.” Een liedje is voor Maaike af als de melodie, de tekst en de akkoorden samen komen. “De plaat is af als het zo mooi mogelijk is geregistreerd, op dat moment.”

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering:

#17 - Liedjeslust aflevering #17 - Maaike Ouboter

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Marike Jager, Blackbird, Jacqueline Govaert en Mr a balladeer", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie