Naar homepage
NPO Radio 2

Geluidstechnicus van Michael Jacksons grootste album Thriller overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Geluidstechnicus van Michael Jacksons grootste album Thriller overleden

Bruce Swedien overleed op 16 november op 86-jarige leeftijd. Hij werkte aan verschillende albums van Michael Jackson waaronder ook bestseller Thriller.

De geluidstechnicus werkte met grote artiesten als Mick Jagger, B.B. King, George Benson, Paul McCartney, Barbra Streisand, Donna Summer en Michael Jackson. Hij leerde The King of Pop kennen via Quincy Jones tijdens de opnames van filmmusical The Wiz, waarin Jackson de rol van de vogelverschrikker vertolkte. Na deze ontmoeting speelde Swedien een vaste rol in de productie van Jacksons albums. Thriller, uitgebracht in 1982, is met meer dan 66 miljoen verkochte platen het bestverkochte album ooit. Swedien won voor zijn werk aan de plaat zelfs een Grammy Award. Ook voor zijn werk aan Jacksons Bad (1987) en Dangerous (1991) kreeg hij een Grammy.

Top 2000 a gogo

In 2008 vertelde Bruce Swedien in de Top 2000 a gogo over zijn bijdrage aan Thriller. Zijn werk is goed geweest voor vijf Grammy's, maar Thriller was zijn grote trots. Zo vertelde hij: "Bij het album kon ik al mijn verbeeldingskracht voor klank en muziek aanspreken en daar echt gigantisch mee scoren."

Waarom denkt Bruce Swedien dat mensen het album Thriller zo goed vinden? Je hoort het antwoord in de aflevering van Top 2000 a gogo hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie