Programma

Dit is er nu bekend over de aanslag op Peter R. de Vries

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is er nu bekend over de aanslag op Peter R. de Vries

De ochtend na de aanslag op Peter R. de Vries is de meest gestelde vraag: "Hoe gaat het nu met de misdaadverslaggever?" In Jan-Willem Start Op praat NOS verslaggever Remco Andringa je bij over de laatste stand van zaken.

Gisteravond vond er rond 19.30 uur een aanslag plaats op Peter R. de Vries. Dit gebeurde in Amsterdam, vlak nadat hij de studio van RTL Boulevard had verlaten. De Vries werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. "Op dit moment dateert het laatste nieuws nog altijd van gisteravond 23.15 uur. Toen burgemeester Halsema van Amsterdam vertelde dat Peter R. de Vries zwaargewond is en vecht voor zijn leven in het ziekenhuis. Dat is ook wat nu de stand van zaken is, voor zover wij weten", vertelt Remco Andringa.

Geen beveiligers

Journalisten stelden gisteravond veel vragen over de beveiliging van Peter R. de Vries, het Openbaar Ministerie wil daar tot nu toe nog geen uitspraken over doen. "Iedereen die Peter R. de Vries heeft meegemaakt de afgelopen tijd kan beamen dat hij niet werd beveiligd", vertelt Andringa. "Ik kan eigenlijk alleen maar zelf beamen dat als hij in de rechtbank kwam, waar ik hem af en toe tegenkwam, dat er geen beveiligers om hem heen cirkelden. Het enige wat hij bij zich had was een zak krentenbollen om de dag door te komen."

Verdachten opgepakt

De politie heeft gisteravond drie verdachten aangehouden. Twee in een auto op de A4 bij Leidschendam en één in Amsteram-Oost. Uit welke hoek de aanslag komt is nog niet zeker. Peter R. de Vries was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Dat werd hij omdat de advocaat van de kroongetuige werd vermoord. "Het ligt heel erg voor de hand om te denken dat het uit die hoek komt, maar daar is op dit moment echt geen zekerheid over", aldus Andringa. "Ik moet er ook gelijk bij zeggen dat de politie ook andere opties zal bekijken. Want Peter R. de Vries deed een hoop goed werk, maar maakte daardoor ook wel een hoop vijanden. Er worden altijd allerlei opties bekeken. Maar goed, nu heb je dus een aantal verdachten, dat zet de politie al in een bepaalde richting, hopelijk. Waar het gezocht moet worden."

Beluister hieronder het hele gesprek:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP.

Ster advertentie
Ster advertentie