Programma

Kun je het internet helemaal leegtrekken?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kun je het internet helemaal leegtrekken?

Het is vijftig jaar geleden dat de voorganger van internet van start ging. Inmiddels kunnen we niet meer zonder, maar is het mogelijk om het internet leeg te trekken?

Bureau Kijk in de Vegte zoekt dit graag voor je uit en belt met Casper Meijer van NPO op 3 Tech Podcast.

'Het internet is een netwerk van een heleboel computers'

Laten we eerst beginnen bij de grote vraag, want wat is het internet? "Het internet is een netwerk van een heleboel computers. Daar staat het woord 'inter' ook voor. Net zoals internationaal of intercity heb je ook internet. Een heleboel computers die met elkaar verbonden zijn. Vanuit jouw huis kun je data uit de hele wereld binnenhalen", legt Meijers uit. Het wordt echter niet op één plek opgeslagen. "Het is daardoor ook lastig om precies te schatten hoeveel data op internet staat."

1,2 miljard terabyte

Hoeveel staat er eigenlijk op het hele internet? "Het is moeilijk te zeggen. Juist omdat het niet op één plek staat. Het is zo astronomisch veel. Ik heb een schatting gezien. Als je de vier grote techbedrijven Google, Amazon, Microsoft en Facebook neemt. De schatting is inmiddels al achterhaald, dan zit je op 1,2 miljard terabyte. In een harde schijf wat je voor thuis koopt zit er vaak 1, 2 of 3 terabyte op." Zou het mogelijk kunnen zijn om het internet leeg te trekken? "Het internet leegtrekken kan ook gewoon niet qua snelheid. Het is een marketingpraatje."

Zal het internet eindeloos blijven groeien? Je hoort 't hieronder:

Kun je het internet helemaal leegtrekken?

Bureau Kijk in de Vegte

Je hoort Bureau Kijk in de Vegte elke zondagmiddag tussen 12:00 uur en 14:00 uur op NPO Radio 2. Een nieuwe aflevering van de YouTube-serie staat elke maandagmiddag om 16:00 uur voor je klaar op ons YouTube-kanaal.

Foto omslag: ANP


Ster advertentie
Ster advertentie