Programma

Els overleefde een schipbreuk en schreef er een boek over

  1. Nieuwschevron right
  2. Els overleefde een schipbreuk en schreef er een boek over

Els kwam in 2014 terecht in een schipbreuk in Indonesië en overleefde het ongeluk na acht uur zwemmen. Annemieke belt haar in De Wild In De Middag over het boek dat ze over het ongeluk schreef.

Els is zelf soms nog steeds verbaasd dat dit ongeluk haar overkomen is. "Het blijft een bizar verhaal en vaak ook onwerkelijk dat ik dat heb meegemaakt", vertelt ze. "Het was een boottocht van vier dagen en de tweede nacht kwamen we op open zee te zinken. We konden niemand alarmeren, dus niemand wist dat wij daar aan het zinken waren." Els besluit samen met een andere passagier te gaan zwemmen. Ze legt uit: "Bij zonsopgang zagen we een eiland in de verte, maar ik had echt geen idee hoe ver het was. Op het moment dat ik wegzwom bij de groep had ik niet verwacht dat ik het zou halen. Alleen bij de boot blijven was ook geen optie, dus ik dacht: 'Ik ga gewoon een poging wagen en ik zie wel of ik er kom of niet.'" Gelukkig redde Els het na zo'n acht uur zwemmen tot het eiland.

'Het heeft me energie gegeven'

Els besloot uiteindelijk om een boek te schrijven over het ongeluk en haar ervaring. Annemieke vraagt zich af of ze het niet vervelend vindt om haar herinneringen aan de gebeurtenis steeds te moeten oprakelen. "Het is nu niet meer een echt trauma", vertelt ze. "Het heeft me juist ook heel veel kracht en energie gegeven. Natuurlijk zijn er moeilijke momenten en dan is het even emotioneel, maar ik ben vooral heel dankbaar dat ik mag leven en dat ik er nog ben."

De kracht van het menselijk lichaam

Door dit heftige ongeluk realiseerde Els zich hoeveel haar lichaam aan kan. Ze vertelt: "Ik ben de kracht van ons menselijke lichaam echt gaan inzien, wat we allemaal wel niet kunnen bereiken." Ze raakte geïnteresseerd in triatlons en een jaar na het ongeluk deed ze voor het eerst aan een wedstrijd mee. "Ik heb twee dagen lang tijdens het ongeluk in Indonesië gedacht dat er een einde aan mijn leven zou komen", vertelt Els. "Het liet zien hoe erg we kunnen doorzetten om toch maar te kunnen overleven. Dat geeft me ook heel veel kracht bij het doen van de triatlons."

Benieuwd hoe Els het boek heeft geschreven zonder schrijfervaring? Beluister dan het fragment hieronder:

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag iedere werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: instagram.com/elsvisser_

Ster advertentie
Ster advertentie