Programma

Hoe een cadeau het leven van Phil Collins veranderde

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een cadeau het leven van Phil Collins veranderde

Tijdens het Gouden Trommelvlies wordt iedere week een van de grootste drummers ter wereld in de schijnwerpers gezet. De vraag naar Phil Collins bleef binnenstromen, dus deze week was hij aan de beurt.

Phil Collins werd op 30 januari 1951 geboren in de buurt van Londen. Op vijfjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste drumkit, gemaakt door zijn oom. Een cadeau met een grote impact. Drummen trok toen al zijn aandacht, dus toen hij twaalf jaar was kocht hij met een beetje hulp van zijn ouders en door zijn speelgoedtrein te verkopen zijn eigen drumkit. "Die trein was eigenlijk van zijn broer, maar dat wist hij per ongeluk expres niet. Phil wist wel één ding zeker: hij moest en zou drummen", laat Emmely weten.

Genesis

In 1969 zat hij met nog drie anderen in de begeleidingsband van John Walker. Na de tour besloten ze met z'n vieren verder te gaan als de band Flaming Youth. "Maar dan komt er in 1970 een oproep voor een auditie van Genesis", vertelt Emmely. Collins greep zijn kans en als negentienjarige jongeman mocht hij zich drummer van Genesis noemen. Zijn drumtechniek was toen al ijzersterk, maar hij was destijds nog niet de leadzanger van de band. Dat kwam pas in 1975 toen Peter Gabriel de band verliet. "Na een zoektocht met talloze audities werd Phil Collins zelf maar de zanger. De zingende drummer was geboren." Met hits als 'Land Of Confusion' en 'I Can't Dance' werd Collins het gezicht van Genesis. Ook solo heeft hij groot succes met hits als 'Against All Odds' en 'Can't Stop Loving You'. "Maar de plaat die drumtechnisch gezien de spotlight verdient is natuurlijk 'In The Air Tonight', van zijn allereerste soloalbum. De plaat met de meest legendarische drumbreak in de muziekgeschiedenis", aldus Emmely.

Zien we Phil Collins volgend jaar nog live? Luister hier wat Emmely erover te vertellen heeft:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie