Programma

Minister Bruins over landelijke ziekenhuisstaking

  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Bruins over landelijke ziekenhuisstaking

Tientallen ziekenhuizen zijn gesloten voor niet-spoedeisende zaken. Het is de grootste actie van ziekenhuispersoneel in Nederland ooit. Wat vindt minister Bruins van deze actie?

Verpleegster Lizet gaat deelnemen aan de landelijke ziekenhuisstaking, maar waarom? "Wij willen meer salaris, een vermindering van de hoge werkdruk en daardoor ook een betere balans tussen werk en privé", vertelt ze in Jan-Willem Start Op. "Je kiest voor een vak in de zorg omdat je met mensen bezig wilt zijn. Je wil zinvol werk doen. Ik werk nu veertig jaar in de zorg, maar het is nu op. De laatste jaren moeten we een tandje bij, een tandje bij, maar je kunt je voorstellen dat het niet eindeloos doorgaat."

'Waarom komt hij niet met geld?'

Wouter en Frank gaan in de uitzending ook met minister Bruins van Medische Zorg en Sport bellen. Wat voor vraag zou Lizet graag aan de minister willen stellen? "Waarom komt hij niet met geld? Er zou 1,5 miljard op de plank blijven liggen voor de zorg wat weer in de staatskas gaat. Doe er wat mee", vertelt ze. Bruins geeft later in de uitzending zijn antwoord: "Er is voor de arbeidsvoorwaarden voor mensen in de verpleging in het ziekenhuis ook budget beschikbaar. Voor de zorg is dit jaar een bedrag van 1,7 miljard geïnvesteerd. Dat is daarvoor beschikbaar. Met dat geld zijn verschillende cao's al gesloten." Heeft hij begrip voor de staking? "|k kan het mij heel goed voorstellen. Het is heel bijzonder dat mensen die in ziekenhuizen werken dat ze via deze weg actie voeren. Over het algemeen zijn zij volledig gericht op de patiënten", aldus Bruins.

Beide partijen

Gaat de actie zin hebben? Kan hij helpen? "Ik ben niet een cao-partij, maar wat ik van belang vind is dat de partijen weer met elkaar om de tafel gaan zitten. Dat is precies de reden dat ik gesprekken voer met beide kanten in de hoop om de zaak weer vlot te trekken. Dit moet niet te lang duren allemaal natuurlijk", aldus de minister.

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie