Programma

Waarom is Amsterdam de hoofdstad van Nederland?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is Amsterdam de hoofdstad van Nederland?

Luisteraar Bjorn vraagt zich af waarom Amsterdam de hoofdstad van Nederland is en waarom de regering zich dan niet daar bevindt. Frank van 't Hof gaat in Bureau de Wilt op zoek naar het antwoord.

Frank schakelt de hulp in van de beste geschiedenisleraar van 2018, Jikkemien Kuipers. Zij vertelt dat Amsterdam pas sinds 1983 de officiële hoofdstad van Nederland is. Toen werd het wettig vastgelegd in de Grondwet. "In 1813 werd Willem I koning. Hij vond dat alle kroningen in Amsterdam plaats moesten vinden", legt Jikkemien uit. "Ook Lodewijk Napoleon, broer van Napoleon, vond dat Amsterdam de hoofdstad en koningsstad moest zijn. Het was destijds een belangrijke stad die veel geld in het laadje bracht. In 1908 wordt het dan ook de koningsstad."

Hofstad

Nederland is een van de weinige landen die werkt met een hoofd- en hofstad. Sinds heugenis is Den Haag de hofstad van Nederland. Jikkemien legt uit hoe dat zo is gekomen: "In Den Haag wordt vergaderd over belangrijke zaken, omdat het destijds neutraal terrein was. Alle andere grote steden in Nederland, wilden toendertijd de macht hebben, want er was niet één echte hoofdmacht." In die tijd werkte Nederland net als Amerika met staten die allen hun eigen regeltjes hadden. "Alles kwam echter samen in de Staten-Generaal, die nog steeds in Den Haag zit. Daar werden grote beslissingen genomen over onder andere het leger en de buitenlandse politiek."

Zal de regering ooit nog naar Amsterdam verhuizen? Beluister het hieronder:

Waarom is Amsterdam de hoofdstad van Nederland?

Bureau De Wilt

Bureau De Wilt met Emmely de Wilt hoor je iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie