Programma
KRO-NCRV

Advocate Meike Lubbers over het belang van taakstraffen bij jongeren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocate Meike Lubbers over het belang van taakstraffen bij jongeren

Jongeren met een taakstraf plegen minder vaak een nieuw misdrijf dan vergelijkbare minderjarigen die een korte celstraf hebben uitgezeten. Dat blijkt uit een gepubliceerd onderzoek. Ruud praat hierover met advocate Meike Lubbers in De Wild In De Middag.

Vandaag werd er gestemd over uitbreiding van het taakstrafverbod voor volwassenen. Lubbers belde met Ruud om te vertellen dat het recent gepubliceerde onderzoek zeker moet worden meegenomen in de keus van de eerste kamer.

Uit onderzoek naar de effectiviteit van taakstraffen door de Erasmus School of Law blijkt dat jongeren na een taakstraf minder snel terugvallen in crimineel gedrag dan wanneer een gevangenisstraf wordt opgelegd. Lubbers is niet verrast over de uitkomst van het onderzoek: "Het was al bekend bij volwassenen. Wel is het nog belangrijker voor jongeren, omdat ze in ontwikkeling zijn en de kans moeten krijgen niet hun hele leven kwijt te raken."

Daarnaast kan een gevangenisstraf veel gevolgen hebben op de rest van hun leven. "Als je als jongere een gevangenisstraf krijgt kan je niet verder met school, je komt in een andere omgeving terecht en je bent voor de rest van je leven een ex-gedetineerde. Dat drukt gelijk een stempel op je, waarmee je dan de rest van je leven verder moet", vertelt Lubbers. Het is zeker niet zo dat iedereen leert van een taakstraf, maar volgens Lubbers zijn er zeker mensen die leren van hun taakstraf en dus niet terugvallen in de criminaliteit.

Leren van een taakstraf

Lubbers vertelt dat jongeren veel kunnen leren van een taakstraf. "Ze zijn nog in ontwikkeling. Er zijn meer mogelijkheden om een taakstraf of een leerstraf op te leggen waarbij ook educatief het nodige wordt meegegeven. Het is juist extra belangrijk voor jongeren om inzicht te krijgen in hun gedrag en de gevolgen daarvan."

Bekijk het fragment hieronder als je benieuwd bent hoe Lubbers kijkt naar de uitbreiding van het taakstrafverbod voor volwassenen.

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie