Programma

Piet is de eerste onderwaterboswachter van de wereld

  1. Nieuwschevron right
  2. Piet is de eerste onderwaterboswachter van de wereld

Dit jaar wordt het eerste onderwaterbos aangelegd in het Grevelingenmeer. Onderwaterboswachter Piet van Loon licht het plan toe in Jan-Willem Start Op.

Het project is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer, IVN en Rijkswaterstaat. Het doel van het project is voornamelijk het gezonder maken van het Grevelingenmeer. Piet vertelt: "Het is een stilstaand meer zonder eb en vloed, waardoor het zuurstof dat normaal in het water opwoelt niet op de diepere delen komt en daar geen leven is." Daar willen de partijen graag verandering in brengen.

Tiny forest

"We willen een proeftuin aanleggen waarin we kunnen laten zien hoe het Grevelingenmeer er in de toekomst uit gaat zien", zegt Piet. "Rijkswaterstaat is bezig met de herintroductie van zeegras. Dat kan tot anderhalve meter hoog worden vanaf de bodem. Dat vormt best wel een bos. Daarnaast gaan we experimenteren met dood hout om te kijken wat zich daaraan gaat vestigen; zoals planten en anemonen."

Wandeling onderwater

Of wandelfanaten het bos boven water binnenkort kunnen inruilen voor dit onderwaterbos is nog niet bekend. Volgens Piet wordt er wel nagedacht over bezoekers: "Misschien door middel van stapstenen of een vlonderpad, of wie weet een glazen tunnel." Er wordt alles aan gedaan om het onderwater bos zo goed mogelijk te kunnen beleven, maar dat blijft voor nu toekomstmuziek. De aanleg van het bos begint over een halfjaar.

Piet van Loon is 's werelds allereerste onderwaterboswachter

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Piet van Loon

Ster advertentie
Ster advertentie