Programma

Begint extreme droogte in Nederland ieder jaar eerder?

  1. Nieuwschevron right
  2. Begint extreme droogte in Nederland ieder jaar eerder?

Het is al weken prachtig weer, maar er heerst ook heel veel droogte in Nederland. In Limburg mag er zelfs geen water meer worden gepompt uit beken en sloten. Frank haalt verhaal bij Harold van Waveren van Rijkswaterstaat.

Volgens Van Waveren is het behoorlijk droog in Nederland. Het is namelijk slecht gesteld met de situatie rondom de neerslag. "We hebben 120 millimeter neerslag tekort. Normaal gesproken is dat pas na de zomer het geval. Het is dus redelijk extreem", legt hij uit. Hij vertelt dat dit door het hele land het probleem is, niet zo zeer per regio. Wel kunnen sommige gebieden beter worden voorzien van water, bijvoorbeeld die in de buurt van rivieren als de Maas en de Rijn. Zij hebben voorlopig nog wel genoeg water. Er komt hierbij echter wel een ander probleem om de hoek kijken: de vrachtvaart. "Binnenvaartschepen ervaren ook problemen. De diepte begint te zakken wat betekent dat schepen minder vracht kunnen meenemen", vertelt Harold.

Tegengaan

Frank denkt naar zijn idee ieder jaar steeds eerder te horen dat we moeten stoppen met sproeien. Dat klopt volgens Harold: "Sproeiverboden zijn dit jaar relatief vroeg ingegaan. Dat is de laatste paar jaar echter wel vaker het geval geweest, maar het verschilt echt per zomer." We moeten het momenteel hebben van de kleine buitjes. Harold: "Alle regen is welkom. Wel is het te weinig om het tekort wat al opgebouwd is tegen te gaan." Wat voor tips heeft Harold om de droogte tegen te gaan? "Als we met zijn allen massaal stoppen met sproeien kunnen we de droogte voorkomen. Als je alleen al kijkt naar het drinkwatergebruik van een huishouden: dat is 120 liter per dag. Ga wat zuiniger om met water, alle beetjes helpen."

Beluister het hele gesprek hieronder terug:

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie