Programma

Nederlander geeft op vakantie meer uit dan gepland

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlander geeft op vakantie meer uit dan gepland

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat veertig procent van de Nederlanders op vakantie meer uitgeeft dan vooraf gepland. Budgetvoorlichter Karin Radstaak legt in Gijs 2.0 uit hoe dit komt.

Waar gaat het nou precies mis?

Volgens Radstaak zijn we te gevoelig voor verleidingen: "Mensen denken dan: 'Ik ben hier nu één keer, dus laat ik het ook maar doen.' Vervolgens gaan ze dan toch nog even dat ene uitje maken of extra vaak uiteten. Als je op vakantie bent, houd je niet echt goed bij wat je doet en waaraan je geld uitgeeft." De budgetvoorlichter is ervan overtuigd dat een huishoudboekje helpt: "Het klinkt misschien suf, maar dat helpt je enorm om in je hoofd goed paraat te hebben wat je wilt besteden."

Contant geld als oplossing

Radstaak denkt dat contant geld de oplossing is van het probleem: "Je creditcard kan een maand nadat je terug bent nog voor verrassingen zorgen, doordat dingen dan pas worden afgeschreven. Als je cash bij je hebt, zie je het geld uit je portemonnee verdwijnen. Dan heb je pas echte 'betaalpijn'. Ik zou het in het buitenland ook weer niet te veel bij je dragen. Houd het gewoon bij het bedrag dat je per dag uitgeeft."

Check hier het hele interview in Gijs 2.0:

We besteden meer op vakantie dan we willen

GIJS 2.0

Je hoort Gijs elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur met Gijs 2.0 op NPO Radio 2!

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie