Programma
BNNVARA

Torenhoge prijzen op veiling Freddie Mercury: 'Kansloze missie voor fans'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Torenhoge prijzen op veiling Freddie Mercury: 'Kansloze missie voor fans'

De veiling van de duizenden spullen uit de privécollectie van Freddie Mercury in Londen zit er bijna op. Jan-Willem belt met Queen-kenner en megafan Edger Hamer, die zich verbaast over de ongekende hunkering naar alles wat de Queen-zanger heeft aangeraakt.

"Nog heel veel t-shirts, gouden platen en het bekende snorkammetje." Hamer somt een aantal items op die op de laatste veilingdag onder de hamer gaan. Zelf heeft de Queen-kenner zijn zinnen gezet op het snorkammertje, dat voor zo'n 400 pond zou worden geveild. "Ik dacht: dat is haalbaar. Ik heb mijn snor laten staan." Maar het laatste item van de laatste veiling blijkt helaas íets duurder uit te vallen. "Er staat inmiddels 100.000 pond op…"

'Over de kop'

De megafan is niet de enige die misgrijpt. "Het is een beetje een kansloze missie voor fans", zegt Hamer. "Ik had gehoopt dat iedereen wel iets, al is het iets kleins, zou kunnen bemachtigen. Maar het goedkoopste wat je vandaag nog kunt kopen, zijn door fans getekende tekeningen van Queen en Freddy Mercury. En daar betaal je al 3.200 euro voor. Dus het gaat zo over de kop." De verwachte opbrengt is volgens Hamer zo'n 6 miljoen pond. "Nou, ik denk dat het ongeveer zes keer meer wordt."

En dat geld gaat naar Mercury's enige erfgenaam, Mary Austin. "Voor haar staat de teller op dit moment op zo'n 28 miljoen euro. En vergis je niet, het veilinghuis pakt dan ook nog eens 10 miljoen."

'Een koopje'

Vandaag zal na de laatste veiling bekend worden welk bedrag de veiling opbrengt. Maar dat er aardig wat geboden wordt, is duidelijk. "Mensen denken: 'Nu moet ik erbij zijn, nu kan ik nog een stukje Freddie Mercury krijgen.' Iedereen biedt maar."

Als voorbeeld van de relikwie-status van de spullen van Mercury wijst Hamer op de eerste veiling waar de deur van Garden Lodge is geveild, Mercury’s huis in Londen. "En daar hadden alle fans iets opgeschreven." De deur moest zo’n 15.000 tot 25.000 pond opleveren. Een aardig bedrag voor een voordeur. Maar die som valt in het niet bij wat er uiteindelijk voor wordt betaald, namelijk 412.000 pond. "Het grappige is dan wel dat je vandaag een tweede Garden Lodge deur kunt kopen, maar er zit houtrot aan de onderkant. Dan is de helft weggevreten. En daar betaal je 'maar' 50.000 pond voor, dus dat is een koopje."

Luister hieronder het hele gesprek terug:

Veiling privécollectie Freddie Mercury stelt Edger Hamer teleur: "Kansloze missie voor fans"

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 6.00 tot 9.00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie