Programma
BNNVARA

Een doorbraak in de formatie is mogelijk door persoonlijkheden in te schatten

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Een doorbraak in de formatie is mogelijk door persoonlijkheden in te schatten

Informateur Johan Remkes hoopt dit weekend in een Hilversumse villa Mark Rutte, Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra dichter bij elkaar te brengen en zo een doorbraak in de formatie te realiseren. Een uitstekend idee vinden Hans van Elewout en Peter Haenraets, zij schreven een boek over samenwerken en vertellen in Spijkers met Koppen hoe Remkes kleuren kan gebruiken om te formeren.

Volgens Hans en Peter kiest Remkes voor de juiste aanpak door met alleen de hoofdpersonen 24 uur samen te komen. “Ze moeten van tevoren duidelijke doelen opstellen, daarbij moeten ze niet te veel afwijken van de relatie en wat er onderling speelt en allemaal loopt,” zegt Peter.

Naast de vorm is het van groot belang voor de hoofdrolspelers om elkaars persoonlijkheid in te schatten. “Mensen hebben conflicterende stijlen, je moet snappen waarom iemand doet zoals die doet,” zegt Peter. De heren beschrijven in hun boek Disc van A-Z hoe de DISC-methode hierbij helpt. Deze methode geeft inzicht onze voorkeuren in gedrag en communicatie, die voorkeuren worden in gedragskleuren uitgedrukt.

Formeren met kleuren

Volgens de inschatting van Peter en Hans heeft Mark Rutte de gedragskleur rood en een beetje geel: “hij is doelgericht en daadkrachtig maar tegelijkertijd is hij ook makkelijk in de omgang,” zegt Peter. Rutte is niet de enige met een rode gedragscultuur: “we zien is dat Rutte, Kaag en Hoekstra dezelfde kleur zijn, namelijk rood,” vertelt Hans. Maar naast rood is Wopke Hoekstra ook een beetje groen: Hij heeft wat meer tijd nodig om besluiten te nemen. Dat merk je ook in debatten. Je merkt dat hij het lastig vindt om meteen stelling te nemen.”

Kaag daarentegen heeft naast rood ook een sterke blauwe gedragskleur. “Kaag redeneert vanuit de ratio, meer op de feiten,” stelt Peter. Dit betekent overigens niet dat de politica geen emotie toont, de afgelopen dagen toonde de D66 leider wel degelijk emotie. Dat is logisch volgens Peter want je gedragskleur is onlosmakelijk verbonden met je omgeving.

Ben je benieuwd naar het hele gesprek met Hans van Elewout en Peter Haenraets bij Spijkers met Koppen? Luister het fragment hieronder:

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie