Programma

Hoe heeft de verovering van Afghanistan zo snel kunnen gaan?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe heeft de verovering van Afghanistan zo snel kunnen gaan?

Waar de Afghanen al jarenlang bang voor zijn, is werkelijkheid geworden. De Taliban heeft de afgelopen dagen in rap tempo grote delen van het land overgenomen en afgelopen weekend kreeg de Islamitische beweging ook hoofdstad Kabul in handen.

Een van de grote vragen is, hoe heeft het zo snel kunnen gaan? Frank en Wouter bellen met NOS-Correspondent Aletta André in Zuid-Azië. Zij vertelt: "Afghanen verbazen zich daar ook over. Mensen daar zijn verbijsterd over hoe snel het is gegaan. Dat werd een week geleden nog niet verwacht, toen de eerste provinciehoofdsteden begonnen te vallen. Het is gebleken dat het leger daar toch heel afhankelijk was van de Amerikanen. Vooral voor de coördinatie als er op zoveel verschillende plekken gevochten moet worden. Ook is het zo dat in veel regio's lokale leiders best bereid bleken om zich over te geven, waardoor de Taliban makkelijk de macht kon overnemen." De moraal van de soldaten kwam daardoor steeds lager te staan, helemaal naarmate de Taliban verder oprukte. Ze braken zelfs gevangenissen open om meer mensen te recruteren, weet Aletta te vertellen. "Tegen de tijd dat de Taliban aan de poorten van Kabul stond, was er totaal geen verzet meer over."

Het doel van de Taliban

Wat is precies het doel van de Taliban? "Daar is nog veel vrees voor en onduidelijkheid over. Ze hebben gezegd dat het nog te vroeg is om te zeggen hoe zij de regering precies gaan invullen. Een woordvoerder heeft verteld dat ze gematigder zullen zijn dan in de jaren 90." Dat zou volgens de Taliban inhouden dat vrouwen en meisjes nog steeds mogen werken en naar school mogen, maar de Afghanen vertrouwen het niet. Dat komt doordat in de praktijk de Taliban in dorpen waar zij nu al heersen, net zo heersen als vroeger.

Zou je kunnen zeggen dat alles voor niets is geweest? Luister hieronder het hele gesprek terug.

Het Afghanistan dat je niet kent

Na 20 jaar is Afghanistan terug bij af. NOS op 3 dook in de geschiedenis van Afghanistan en maakte daar deze duidelijk video over, waarin in zo'n tien minuten wordt uitgelegd wat er precies aan de hand is in het land, en welke geschiedenis daarachter schuilt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie