Programma
BNNVARA

Groningen kijkt met lede ogen naar Kamerdebat: 'Hoopvolle verwachting werd teleurstelling'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groningen kijkt met lede ogen naar Kamerdebat: 'Hoopvolle verwachting werd teleurstelling'

Tot in de late uurtjes werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de parlementaire enquête aardgaswinning in Groningen. Er werd veel gezegd, maar niet wat de Groningers écht wilden horen.

"Wij kijken nu eigenlijk vooral naar vandaag", vertelt Coert Fossen in Jan-Willem Start Op. Coert is voorzitter van de Groninger Bodem Beweging en was gisteravond bij het debat aanwezig. "Er was wel enig vuurwerk. Maar waar we op zitten te wachten, een oplossing voor de problemen, dat heb ik nog niet gehoord. We wachten op een woord waardoor de Groningers kunnen denken: 'Goh, nu kunnen we weer verder met ons leven, nu gaan de problemen opgelost worden.'"

Hoopvolle verwachting

De sfeer onder de Groningers bekoelde dan ook tijdens het debat. "Het begon met hoopvolle verwachting, maar dat maakte later in het debat steeds meer plaats voor teleurstelling. Het leek er niet op dat dit voor hen snel tot een oplossing gaat leiden", vertelt Coert.

'Lijkt alsof de overheid dit niet meer kan'

De voorzitter van de Groninger Bodem Beweging hoopt vandaag te horen dat het kabinet voor een persoonlijkere aanpak van het probleem gaat. Dat er per deur wordt gevraagd: 'Wat is uw probleem en hoe gaan we dat oplossen?' Klinkt vrij simpel, maar dat is nog steeds niet gedaan. "Het heet niet voor niks een systeemfalen. Het systeem is daar niet op ingericht. Het lijkt alsof de overheid dit soort zaken ook niet meer kan, grote problemen aanpakken."

Coert Fossen was bij urenlange debat over Groningen: "Hoopvolle verwachting werd teleurstelling"

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie