Programma

Zien we volgend jaar de eerste vliegende auto's in de lucht?

  1. Nieuwschevron right
  2. Zien we volgend jaar de eerste vliegende auto's in de lucht?

Frank spreekt in The Big Frank Show met Robert Dingemanse, bedenker van de allereerste goedgekeurde vliegende auto.

Het lijkt een futuristisch en onrealistisch beeld, maar het wordt toch echt werkelijkheid. De Nederlandse PAL-V, oftewel de Personal Air Land Vehicle, doet waarschijnlijk vanaf volgend jaar zijn intrede in ons verkeersbeeld. Frank ziet het zelf aanvankelijk niet zo snel gebeuren: "Behoorlijke Back To The Future-achtige praktijken, toch?"

Een sportieve tweepersoonsauto

"In de lucht vliegt hij als een gyrocopter en op de weg is het een driewielvoertuig wat gewoon lekker met het verkeer mee kan, een sportieve tweepersoonsauto. Je kan hem van auto naar vliegtuigje omzetten in een paar minuten", vertelt Robert Dingemanse over de vliegende auto. Frank beeldt zich in dat hij in een file gewoon kan opstijgen en weer kan landen waar het rustig is, maar zo werkt het helaas niet. "Je hebt natuurlijk rotoren en propellers, dus in de luchtvaart zal het altijd van een afgesproken plek naar een afgesproken plek zijn." In Nederland zijn er nu twintig van zulke opstijg- en landplekken.

Prijskaartje

Er zijn inmiddels al vijftig gyrocopters verkocht in Nederland en ze gaan voor zo’n vierhonderdduizend euro over de toonbank. Om een gyrocopter te kunnen besturen, heb je wel een brevet nodig. Met ongeveer 45 uur lessen kan je examen doen bij de Nederlandse FlyDrive Academy om te leren rijden en vliegen in een gyrocopter. "We zien elkaar snel in de showroom", sluit Frank op een optimistische noot af.

Check hieronder het fragment.

The Big Frank Show

Je hoort The Big Frank Show elke maandag tot en met donderdag van 22.00 tot 00.00 uur.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie