Programma
PowNed

Onderwijsminister Dijkgraaf wil studenten weerbaarder maken: 'Stress zit in het leven'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderwijsminister Dijkgraaf wil studenten weerbaarder maken: 'Stress zit in het leven'

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van Nederland Robbert Dijkgraaf maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van jongeren. In De Wild in de Middag vertelt de politicus hoe hij hun zorgen wil verlichten én de jonge mensen beter wil bewapenen tegen stress.

De mentale gezondheid van studenten staat enorm over druk, vertelt de minister. "Het is echt zorgwekkend. Eigenlijk bijna de helft tot meer dan de helft van de studenten ervaart echt psychische klachten." En daar is volgens Dijkgraaf echt wel een mouw aan te passen. "We kunnen gewoon zorgen dat die druk wat minder wordt."

Maatregelen

Die toename in mentale klachten heeft volgens minister Dijkgraaf meerdere oorzaken, waaronder de prestatiedruk en keuzestress. Maar ook sociale media spelen een grote rol, vertelt de politicus: "Het feit dat we zo’n verhaal hebben gemaakt dat als je succesvol bent, dan ligt het aan jezelf en als je dat dus niet bent, ook."

"Er komt gewoon veel af op jongeren", zegt de minister. Veel jongeren zouden zich zorgen maken over hun financiën en het klimaat. Ook op dat gebied wil Dijkgraaf de zorgen van jongeren verlichten. "We hebben de basisbeurs teruggebracht, we gaan het bindend studieadvies versoepelen, we gaan ook proberen het collegejaar wat lichter in te richten, zodat ze wat meer tijd hebben."

Weerbaarheid

Maar de minister vindt enkel de druk verlagen niet voldoende: "Ik vind het ook heel belangrijk dat studenten leren weerbaar te zijn, dat ze eigenlijk ook vaardigheden leren waarmee ze er mee kunnen omgaan", vertelt Dijkgraaf. Op die manier wil hij jongeren beter voorbereiden op de toekomst. "Want eerlijk gezegd: de stress zit in het leven, dat haal ik ook niet zomaar weg."

Het hele fragment luister je hieronder terug:

Video niet beschikbaar

De Wild In De Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur hoor je op NPO Radio 2 De Wild In De Middag met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie