Programma
BNNVARA

Arnold maakt docu 'De Jurk en Het Scheepswrak' over jurk die 350 jaar in de Waddenzee bewaard bleef

foto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Arnold maakt docu 'De Jurk en Het Scheepswrak' over jurk die 350 jaar in de Waddenzee bewaard bleef

Als twee duikers de Waddenzee afspeuren op waardevolle spullen, vinden ze opeens een onaangetast scheepswrak vol met goud, zilver én een gave jurk. Arnold van Bruggen maakte een documentairereeks over de jurk die 350 jaar bewaard bleef in het wrak. "Het is een piratenschat, eigenlijk."

Arnold zag in het verhaal direct een idee voor een documentaire ontstaan, vertelt de filmmaker in Jan-Willem Start Op. "Toen ik dit verhaal hoorde en ook merkte hoe de duikers in de problemen kwamen met de overheid en de officiële instanties, toen dacht ik: hier zit zoveel in."

Redders of plunderaars?

De duikers kwamen na hun bijzondere vondst in aanvaring met de overheid. Het gedeelte van de Waddenzee waar ze op zoek gingen, is namelijk een onderzees rijksmonument. Het is een heel beschermde plek. Maar van de andere kant: áls er eenmaal een scheepswrak gevonden wordt, dan is daar de paalworm die alles opeet. Of de enorme stroming van eb en vloed met al dat zand. Dan is een wrak ook zo verdwenen."

Hoewel de duikers dus een 350 jaar oude jurk gevonden hebben die nog in ongelooflijke staat verkeert, waren overheidsinstanties niet zo blij met hun actie. "Dat is het dilemma van de documentaire", vertelt Arnold. "Hebben de duikers dat wrak nou gered, of zijn het plunderaars?"

Lucht- en lichtdicht

Dat de jurk nog in ongelooflijke staat is, ondanks eeuwenlange teistering van het zoute water, is volgens Arnold een gevalletje van pure mazzel. "De jurk zat goed opgevouwen in een kist met ander textiel, zuurstofvrij dus. En toen het schip in 1660 ongeveer zonk, is het waarschijnlijk in een kuil terechtgekomen waar het zand onmiddellijk overheen kon gaan. Daardoor kon het luchtdicht en lichtdicht worden afgedekt. En dán blijft het wel goed."

De jurk wordt voorlopig bewaard in Kaap Skil op Texel. "Dat is een mooi, klein museum in Oudeschild, eigenlijk vlakbij de plek waar de jurk gevonden is. Iedereen die die jurk ziet, krijgt een brok in de keel. Het is een emotionerend object of zo, omdat je denkt: jéétje, zo'n mooie jurk. Het lijkt wel alsof er een vrouw ligt."

Behalve de documentaire, die vanaf vanavond op NPO 2 te zien is, maakte Arnold ook een podcastserie waarin hij uitzoekt van wie de jurk ooit was. "Die podcast heeft ons op een speurtocht door Europa gebracht."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie