Programma

Mag de politie iemand aanhouden vanwege een video op Dumpert?

  1. Nieuwschevron right
  2. Mag de politie iemand aanhouden vanwege een video op Dumpert?

Iemand aanhouden aan de hand van een filmpje wat online is gezet op een site als Dumpert. Mag dat zomaar? In De Wild In De Middag belt Ruud met de Nederlandse jurist Bram Moszkowicz.

In Staphorst wordt een jongen aangehouden voor het gooien van een flesje bier tegen een rijdende trein en vindt in Uithoorn een vechtpartij plaats tussen een buschauffeur en een groep jongeren. Deze twee gebeurtenissen zijn vastgelegd op beeld. Mag de politie naar aanleiding van deze filmpjes overgaan op aanhouding?

Een trend

"Ja daar is niks op tegen", vertelt Moszkowicz. "Het is ook wel een trend denk ik. Eerst waren het ondernemers die deze video's op social media plaatsten. Nu zie je dat ook particulieren dit doen om op zoek te gaan naar de daders", vertelt Bram tegen Ruud. "Je moet wel oppassen wanneer je iets plaatst, want mensen die op de video staan kunnen zelf ook aangifte doen. Zowel de omstanders als de dader. Dat kan de opsporing schaden, want de verdachte kan hierdoor voorzichtiger te werk gaan." Op dit moment is het online zetten van video's door particulieren nog verboden. "Dat vind ik merkwaardig. Maar gelukkig vindt een meerderheid van de Tweede Kamer dat ook. Er ligt al een wetsontwerp op de kast." Hoe zit het met mensen die voordat ze berecht zijn al als schuldig worden bevonden door media? Bram legt uit:

Bellen met Bram: Over Aanhoudingen naar Aanleiding van Dumpert Videos

De Wild In De Middag

Je hoort Ruud de Wild iedere maandag t/m vrijdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie