Programma
KRO-NCRV

Leland Sklar: de bassist die op 2000 albums heeft gespeeld

foto: Wikipediafoto: Wikipedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Leland Sklar: de bassist die op 2000 albums heeft gespeeld

De bas heeft vaak zijn eigen ritme en melodie en creëert daarmee binnen een nummer harmonie. Maar wie zijn toch die mensen die dat 4-snarige instrument met diepe klanken bespelen?

Deze week in De Gouden Snaar: Leland 'Lee' Sklar, de 77-jarige Amerikaanse bassist heeft op ruim 2000 albums gespeeld voor ontzettend veel verschillende artiesten.

'Piano burn-out'

Sklar werd geboren in 1947 in de Verenigde Staten. De kleine Lee begon op zijn vijfde met pianospelen, omdat hij de flamboyante artiest Liberace op televisie piano ziet spelen. Hij blijkt een virtuoos op de toetsen. Echter beleeft hij op zijn twaalfde een ‘piano-burn-out’ en raakt hij het instrument hierna nooit meer aan. Hij maakt de overstap naar de bas. In 1965 studeerde hij af aan de Birmingham High School en hierna stopte hij ook met scheren, het begin van zijn iconische baard.

Grote doorbraak

Eind jaren '60 speelt Lee in meerdere bandjes tegelijk. Op een gegeven moment maakte hij een uitstapje naar Los Angeles, waar hij onder de indruk raakt van professionele sessiemuzikanten. Desondanks dacht hij dat het werk als muzikant voor hem niet was weggelegd. Totdat hij de muzikant James Taylor tegenkwam. De carrière van James nam net een vogelvlucht en Leland mocht met zijn band op tour. Het zorgde voor zijn doorbraak als sessiemuzikant en hierna volgde eigenlijk alles en iedereen. Zo tourde hij onder andere met Toto, Phil Collins, Tracy Chapman, Carole King en Jackson Browne.

YouTube-kanaal

Vandaag de dag is Lee vooral druk met zijn eigen YouTube kanaal waarin hij jou graag nog eens meeneemt in alle muziek waar hij zijn bijdrage aan heeft geleverd, met de basgitaar in de hand uiteraard.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie