Programma

Leonard Cohen

  1. Nieuwschevron right
  2. Leonard Cohen

Leonard Cohen mag op 21 september in de Jouw Jaren 80 week maar liefst 80 kaarsjes uitblazen! Wij staan stil bij zijn indrukwekkende carri

Leonard Cohen begint zijn carrière als schrijver en start met zijn muzikale carrière wanneer hij al flink wat succesvolle boeken en dichtbundels op zijn naam heeft staan.

Componeren

In de jaren 60 pakt Leonard Cohen de gitaar en begint met liedjes schrijven. Judy Collins neemt één van zijn songs op en het wordt meteen een hit: 'Suzanne'. Ze haalt Cohen over om naast het componeren weer voor zichzelf muziek te gaan maken. Dat heeft Cohen sinds zijn jeugd niet meer geprobeerd. Hij schrijft vele albums maar eind jaren '70 en tijdens de eerste helft van de jaren '80 lijkt hij een beetje te verdwijnen uit de belangstelling.

Jaren 80

Vanaf 1986 keert Leonard Cohen steeds meer terug in de spotlights. Dit mede doordat jongere artiesten zijn nummers opnemen en hem prijzen in zijn werk. In 1988 komt zijn album I'm your man uit, het bestverkochte Cohen-album sinds jaren.

Hallelujah

De albums en nummers hebben talloze artiesten beinvloed en geinspireerd. Voornamelijk zijn nummer 'Hallelujah' is meerdere malen gecoverd door artiesten. In 2008 speelde Leonard voor het eerst in 15 jaar een concert in Nederland in het Amsterdamse Westerpark. Om zijn 80ste verjaardag te vieren brengt hij het nieuwe album Popular Problems eind 2014 uit.

Namens Radio 2 wensen wij Leonard Cohen een fijne verjaardag!

Ster advertentie
Ster advertentie