Programma

Femke over het overlijden van haar man Eberhard van der Laan

  1. Nieuwschevron right
  2. Femke over het overlijden van haar man Eberhard van der Laan

Speciaal voor de KWF Collecteweek doopt Ruud de Wild 30 MINUTEN RAUW voor één week om tot 30 MINUTEN ROUW, waarin hij in gesprek gaat met een BN’er die een dierbare is verloren aan de ziekte kanker.

In deze tweede aflevering gaat Ruud het gesprek aan met Femke van der Laan, de weduwe van Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan. Op 5 oktober 2017 overlijdt hij op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Hij laat vijf kinderen en zijn vrouw achter. Femke gaat het gesprek aan met Ruud over onder andere de eerste ontmoeting en het sterfbed tot het afscheid.

'Alsof iemand een eierwekker had aangezet'

Op het moment dat ze hoorde dat ze haar geliefde zou verliezen voelde het volgens Femke alsof ergens iemand een eierwekker had aangezet. "Je leeft hetzelfde leven als je deed, maar dan met ziekenhuisbezoeken. Eberhard was er de man niet naar om thuis te gaan zitten, dus het ging allemaal gewoon door." De kinderen naar school, uit eten, met mensen afspreken, het leven van Femke en Eberhard ging gewoon door. Femke vertelt dat Eberhard continu enorm veel pijn heeft geleden en dat beeld is ze nog niet kwijtgeraakt: "Ik heb heel erg lang bezig geweest met ziek zijn. En dat gebeurt nog steeds wel."

Het laatste afscheid

Femke heeft samen met de vijf kinderen van Eberhard afscheid van hem genomen. "We hebben nog hele mooie dingen tegen elkaar kunnen zeggen. Hij vond het niet makkelijk om het leven los te laten. Dat heeft hij ook niet zelf gedaan, uiteindelijk. Ik was wel opgelucht voor hem, dat het lijden voorbij was."

In deze speciale extra aflevering vertelt Femke over hoe het was om haar bekende geliefde te verliezen. Ook vertelt ze over de keerzijde van het zijn van 'de vrouw van.'

30 MINUTEN ROUW met Femke van der Laan

30 MINUTEN ROUW

De speciale reeks 30 MINUTEN ROUW, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 2, is vanaf maandag 31 augustus tot en met donderdag 3 september te beluisteren via de feed van 30 MINUTEN RAUW in Apple Podcast/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 1 app.

NPO RADIO 2 COLLECTE DRIVE-IN

De NPO Radio 2 Collecte Drive-in begint maandag 31 augustus om 12.00 uur en duurt tot en met vrijdag 4 september 16.00 uur. Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen op onze speciale actiepagina.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie