Programma

Zo herken je of natuurwater veilig is om in te zwemmen

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo herken je of natuurwater veilig is om in te zwemmen

Op deze tropische dag is de kans groot dat veel mensen verkoeling zullen zoeken bij een watertje in de buurt. Maar dat is niet zonder gevaar. In Jan-Willem Start Op hoor je hoe je veilig natuurwater herkent.

In Nederland zijn er 700 plekken waar je veilig kunt zwemmen in natuurwater, maar er zijn ook zeker genoeg locaties die worden afgeraden. "Rivieren, vaarroutes waar de schepen in zitten, de havens en de sluizen", vertelt Suzanne Maas van Rijkswaterstaat. "Hier is het onveilig en willen we heel graag bij vertellen: doe het nou alsjeblieft niet. (...) Er is ook stroming hè, zo'n schip kan jou onderzuigen als het langskomt. Wat je vooral ook veel ziet is dat kinderen graag van een brug het water inspringen. Dat is ook best gevaarlijk. Het ene water is kouder dan het andere, soms krijg je zomar ineens kramp en dat is echt wel heel verradelijk. Daarbij ligt er helaas in de mooie wateren van ons land van alles. Soms ligt er ineens een winkelwagentje, dat wil je niet meemaken."

Rijkswaterstaat lanceert site

Waar je dan wél veilig kunt zwemmen? Daar heeft Rijkwaterstaat een site voor in het leven geroepen. "Kijk daar vooral op, want daar zie je alle plekken waar het veilig en het schoon is", vertelt Suzanne.

Bekijk hieronder het hele gesprek met Suzanne:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Pixabay.

Ster advertentie
Ster advertentie