Programma

Frits Barend reageert op omstreden poster Forum voor Democratie

  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Barend reageert op omstreden poster Forum voor Democratie

In Gijs 2.0 belt Gijs met Frits Barend over de 'bevrijdingsposter' die Forum voor Democratie afgelopen weekend deelde op social media.

"Sinds maart vorig jaar worden de vrijheden, waar onze grootouders voor hebben gestreden, steeds verder ingeperkt. Daarom herdenken we op 5 mei en staan we samen op voor vrijheid", luidt de boodschap van de partij onder leiding van Thierry Baudet. Forum voor Democratie wil hiermee op 5 mei '75 jaar vrijheid herdenken', in plaats van de bevrijding van Nazi-Duitsland.

'Walgelijk, schofterig, provocerend'

De ouders en de broer van Frits Barend hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken gezeten in het Friese dorp Oudega. De tweede naam van Barend, Jelle, is de naam van de boer die destijds zijn familie onderdak heeft geboden. Barend heeft dan ook een duidelijke mening over de poster: "Walgelijk, schofterig en provocerend. Thierry heeft geen idee wat het betekent als je vrijheid écht ontnomen wordt." Barend noemt het walgelijk om de huidige inperkingen van onze vrijheid te vergelijken met oorlogen. "Elke vergelijking met de Tweede Wereldoorlog is zo fout. Dat was één groot terreur."

Luister hieronder naar het gesprek met Frits Barend:

Baudet reageert op commotie

Het gesprek gaat over onderstaande poster. Baudet reageerde later op Twitter naar aanleiding van alle ophef over de poster: "Al decennia politiseren onze tegenstanders de Oorlog om massale immigratie, Europese machtsfantasieën en moderne kunst te pushen. Nu zeggen wij: zullen we op 5 mei ook even stilstaan bij de vrijheden die we in 2020/2021 zijn kwijtgeraakt? Dat zou niet mogen? Wat een hypocrisie."


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie