Programma
PowNed

Een invasie van bedwantsen of massahysterie? 'Iedereen wordt zenuwachtiger'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een invasie van bedwantsen of massahysterie? 'Iedereen wordt zenuwachtiger'

Bedwantsen in de bioscoop, bedwantsen in ziekenhuizen en ook bedwantsen in de metro. Het kleine insect wordt overal gesignaleerd. Ruud de Wild belt Wilfred de Bruijn om te checken of de Parijse hoofdstad echt zo’n broedplek is voor dit ongedierte.

Bedwantsen. Voor de mensen die nog niet weten wat het zijn, schetst De Bruijn een afschrikwekkend beeld: "Het zijn echt hele vervelende kleine pokkenbeestjes, die in je matras gaan wonen en dan 's nachts daaruit kruipen om zachtjes je bloed op te zuigen. Als je er niks aan doet dan vermenigvuldigen ze zich in werkelijk ongelooflijke aantallen in heel korte tijd."

Niet zo’n fraai beeld, maar volgens de Nederlandse Parijzenaar zijn de insecten geen nieuw fenomeen. "Het is waar. Het neemt toe, al jaren en jaren. Die bestaan al sinds de dinosaurussen, zijn niet kapot te krijgen." Tijdens Corona leek de invasie van bedwantsen enigszins geremd. Maar nu alle maatregelen al een tijdje opgeheven zijn, lijkt het hek van de dam. "Er zijn er meer en meer en meer."

Invasie of hysterie?

Maar is dat wel echt zo? Is er dankzij sociale media niet sprake van massahysterie? "De afgelopen week krijgen we filmpjes op Twitter, nu X, en op Facebook, op Insta, want die beestjes zouden dan in de trein gezien zijn, in de metro, sommigen zeggen dat ze geprikt zijn in de bioscoop. Iedereen wordt steeds zenuwachtiger", vertelt De Bruijn. "Het kriebelt al als ik eraan denk."

Maar of de paniek ook gegrond is, durft De Bruijn niet te zeggen. "De vraag is: is het echt of is er eigenlijk hysterie ontstaan?" Daar heeft de inwoner van Parijs ook niet meteen antwoord op. "Je kunt het niet echt meten."

Tips

Heb jij een reisje geboekt naar de Franse hoofdstad, dan heeft De Bruin nog een aantal tips. Zo moet je bijvoorbeeld nooit je jas op het bed leggen. "Niet doen, want daar wonen ze. Dan neem je ze ook niet mee." Als je dan ’s avonds toch zelf in dat bed moet gaan liggen, check dan vooral even onder het matras met een lampje of je geen beestjes ziet krioelen. En neem je deze ongenode gasten toch per ongeluk mee naar huis schakel dan meteen een professional in.

Voel je het al kriebelen? Luister dan vooral hieronder het hele fragment even terug:

Wilfred de Bruijn over invasie van bedwantsen in Parijs

De Wild in de Middag

De Wild in de Middag; van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie